Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Teknisk finess på Lunds Konsthall

Kan man fysiskt beröra någon digitalt? Kan vi älska säkerhetskameror? Det är några av frågorna som konstnärerna ställer sig på Art & Tech Exhibition Skåne.

Konstprojektet "Did I just touch myself?". På bild: Christian Svensson, Carolina Ask och Maria ToreldBild: Ingemar D Kristiansen
Lund konsthall ser vid första anblicken tom ut, underliga skisser och trälådor ligger i hörn. Koncentrerade konstnärer sitter i olika rum och diskuterar tyst sina verk. Datachip och färger ligger sida vid sida.
I två dagar har konstnärer, utvecklare och ingenjörer träffats på Konsthallen för att skapa konst tillsammans under rubriken "Building a City for Humans".
Konst och teknik är idag så nära varandra, och det är det vi vill belysa och understryka, berättar Christian Tellin, en av initiativtagarna till utställningen.
Art & Tech Hackathon är organiserat av organisationerna Minc, The Creative Plot, Lunds konsthall och Think Open Space.
Det handlar om att ta in konstnärerna i entreprenörskapet och entreprenörer in i konsten menar Alexandra Hvalgren, marknadsansvarig på företaget Mindpark.
Konstverken som ställs ut är alla installationer man kan röra och interagera med. Ett av projekten handlar om säkerhetskameror, vilken roll de fyller i samhället och vad kamerorna skulle kunna användas till i en hypotetisk värld, en värld där övervakning har blivit onödigt.
Säkerhetskameror är en omänsklig del av städer, menar Ossian Karlsson som går första året i arkitektur på LTH.
Installationen består av en filmprojektion på en vit vägg med en monterad kamera framför projektionen. Observatören blir filmad av kameran och bilden projiceras på väggen åskådaren tittar på.
Kameran har också en avståndsmätare som pixlar bilden ju närmre tittaren är kameran. Konstverket blir på så sätt en slags anti-säkerhetskamera.
Vi tänker hur säkerhetskameror skulle kunna användas på ett positivt sätt i städer, säger Ossian Karlsson.
Resultatet av projektet finns att se för allmänheten under fredagen.
Gå till toppen