Världen

Återseende ledde till nya frågor

Efter att ha fått svar på frågan han burit på i 46 år står nu Jim Reischl inför en ännu större utmaning. Att ta reda på vad som hände med hans dotter som blev till under Vietnamkriget.

I början av året befann sig Jim Reischl, 68, på ett hotellrum i den lilla staden My Luong i södra Vietnam. Han var nervös, men glad över att hans sökande gett resultat. I huvudet for många tankar omkring.
– Vad säger man till någon efter så här många år? Jag undrade om hon var sur på mig för att jag drog eller att hon skulle tro att jag ville bli tillsammans med henne igen, säger han.
Jim Reischl och Nguyen Thi HanhBild: Quinn Ryan Mattingly
Efter en stunds nervös väntan knackade hon på dörren. Jim Reischl öppnade och de förenades i en lång kram.
Kvinnan heter Nguyen Thi Hanh. Hon var Jim Reischls flickvän under det år, mellan 1969 och 1970, då han var stationerad som telegrafist på flygbasen Tan Son Nhat i Saigon.
För drygt två år sedan berättade Sydsvenskan om Jim Reischls sökande efter Hanh som han då trodde hette Linh.
Läs mer:Krigets barn har blivit vuxna
Då var Jim tillbaka för att leta efter sin förra flickvän tillsammans med organisationen Fatherfounded, som drivs av Köpenhamnsbon Brian Hjort och hans vietnamesiska kollega Hung.
– Jag försökte hitta henne eftersom jag ville få reda på om hon talade sanning, om hon verkligen var gravid när jag lämnade henne, säger Jim Reischl.
Nguyen Thi Hanh och Jim Reischl är återförenade igen. I januari besökte han henne för första gången i hennes hemstad i Mekongdeltat i södra Vietnam.Bild: Andreas Mattsson
I flera år har han därför rest fram och tillbaka till Vietnam från hemmet i St Cloud i delstaten Minnesota. Hans letande har uppmärksammats av flera vietnamesiska medier som skrivit artiklar och publicerat annonser.
Till sin hjälp hade han två polaroidbilder från tiden de var tillsammans.
Det visade sig vara tur.
En dag i september förra året satte sig Nguyen Thi Hanh till rätta i huset hemma i My Luong för att läsa nyheterna på sin läsplatta. Bredvid henne låg hennes sängliggande make som förlamades efter en stroke och sedan dess vårdas i hemmet.
När hon kom fram till en artikel om barn som försvunnit efter kriget såg hon plötsligt en bild på sig själv och läste att Jim letade efter henne.
– Jag blev väldigt chockad. Minnena från mitt livs första kärlek kom tillbaka. Sedan började jag undra varför han letade efter mig. Han försvann ju bara från Vietnam och lämnade mig i sticket, säger Nguyen Thi Hanh som i dag är 64 år gammal.
I tio dagar och lika många sömnlösa nätter ältade hon fram och tillbaka: vad var det rätta att göra?
Därefter tog hon kontakt med journalisten som skrivit artikeln.
Under våren 1970, innan Jim skulle återvända till USA sa Nguyen Thi Hanh att hon var gravid. Hans överordnade hade berättat att det hände att vietnamesiska kvinnor med olika knep planterade lögner hos sina amerikanska pojkvänner. Detta för att få komma bort från kriget och till en framtid i USA.
Jim Reischl trodde inte på sin flickvän utan tog farväl och reste hem.
– Jag var så arg på honom för att han bara lämnade mig, säger Nguyen Thi Hanh idag.
Den 18 december 1970 föddes deras dotter Nguyen Thi Nguyen Thuy på ett sjukhus i staden Vinh Long.
Förlossningen ledde till komplikationer och Hanh berättar att hon var tvungen att stanna kvar på sjukhuset en tid efter att dottern kommit till världen. En väninna lovade att ta hand om barnet tills hon blivit frisk.
Den dagen Hanh lämnade sjukhuset var både barnet och väninnan spårlöst försvunna.
Vi träffas på en takterass i centrala Ho Chi Minh-staden. Häruppe fläktar det mer än nere på gatan där temperaturen är nära 40 grader. Över ett glas passionsfruktsjuice konstaterar Jim att livet förändrats radikalt det senaste halvåret. Hanh är med oss via en webbkamera i datorn eftersom hon inte kan lämna sin sjuka man mer än en halvtimme åt gången.
Jim säger med sprucken röst att han ångrar beslutet han tog för 46 år sedan.
– Jag har dåligt samvete för att jag lämnade henne i sticket. Om jag hade gjort något annorlunda idag? Jag vet inte, jag är inte i tjugoårsåldern längre. Kanske hade jag tagit med henne till USA, säger Jim Reischl.
Under sommaren 1970 kom han hem till Minnesota. Senare utbildade han sig och gifte sig med kvinnan som senare blev mor till hans son. Flera år senare slutade äktenskapet i skilsmässa.
För Hanh var livet svårare. På egen hand försökte hon mitt under brinnande krig resa runt i dåvarande Sydvietnam för att söka rätt på sitt barn. Men letandet var lönlöst och hon tvingades ge upp. Två år efter att dottern föddes började hon jobba som sekreterare i den sydvietnamesiska armén.
När de nordvietnamesiska trupperna intog Saigon den 30 april 1975 insåg hon att hon var tvungen att fly.
– Jag försökte lämna Vietnam med båt, men blev gripen innan jag hann gå ombord, säger hon.
Hanh hade gjort sig skyldig till två brott: dels att ha jobbat för den sydvietnamesiska armén, dels att ha försökt fly landet. Straffet blev två år i arbetsläger.
– Jag klarade mig ganska bra i lägret. Jag fick en sjukvårdsutbildning och kunde komma och gå lite som jag ville så länge jag var tillbaka i arbetslägret före klockan fem på eftermiddagen, berättar Hanh.
I lägret träffade hon sin blivande man, men berättade aldrig för honom om Jim och barnet. Nu när alla korten ligger på bordet är Hanhs förflutna en stor chock för de två vuxna barnen.
– Det är tufft just nu. Jag har ingen inkomst utan är helt beroende av att min dotter ger mig pengar, säger Hanh med tårarna rinnandes längsmed kinden.
– Jag kommer att ägna resten av mitt liv åt att ta reda på vad som hände med min dotter. Jag hoppas att Jim tänker hjälpa mig den här gången.
Hanh och Jim har tagit hjälp av DNA-teknik i jakten på henne. Men sökandet är svårt när man inte vet var man ska leta.
– Jag kommer att göra allt jag kan för att vi ska hitta henne, säger Jim Reischl och tillägger:
– Om jag lyckades hitta Hanh med mina två bilder finns det en pytteliten chans att jag kan hitta vår dotter också.

Saigon eller Ho Chi Minh-staden?

Ho Chi Minh-staden är det officiella namnet sedan 1976. Namnet Saigon används dock fortfarande, både i och utanför Vietnam. Staden har blivit det finansiella centrumet i Vietnam och har idag drygt åtta miljoner invånare.
Källa: Hochiminhcity.gov.vn
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen