Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

"Boxningen har räddat mig"

Mot boxningssäcken kunde han slå ur sig alla hemska minnen om krig och den livsfarliga resan genom Europa. Nu drömmer Hammarbyboxaren Ali Yusefi om att vinna OS-guld 2020 för Sverige. – Boxningen har räddat mig, säger 21-åringen.

– Vintern hade fortfarande sitt grepp om Stockholm när Ali Yusefi den 3 mars 2010 släpptes ut ur människosmugglarnas bil.
– Det här är Stockholm, Sverige, sade smugglarna till oss. Vi visste inte alls var Stockholm, Sverige, låg. Det var som att komma till en annan planet, minns Ali Yusefi.
Ingen framtid i Afghanistan
– Redan som åttaåring lämnade han hembyn Ghazni i östra Afghanistan för grannlandet Pakistan.
– Min mamma bestämde att jag skulle lämna Afghanistan och åka långt därifrån. Hon ville att jag skulle skaffa ett bättre liv. Hon visste att jag inte hade någon framtid i Afghanistan, säger han.
– Det skulle dröja många år innan han kom till trygga Sverige 2010. Den livsfarliga rutten genom Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland, Italien och vidare upp i Europa har tiotusentals andra ensamkommande flyktingbarn tagit därefter.
– Jag vet hur tuff vägen är och man satsar allt – kanske lyckas man, kanske lyckas man inte. Kanske drunknar man i havet eller så händer det en massa andra hemska saker.
– Han hade aldrig rört några boxningshandskar innan han kom till Sverige, men efter ett par år i sitt nya hemland köpte Yusefi sig en boxningssäck.
– När jag kom hit hade jag väldigt många dåliga minnen från resan och hemlandet. Jag började slåss mot säcken när jag hade mycket i huvudet. Efteråt har jag känt mig lugn och avslappnad.
– Nu driver hans klubb Hammarby ett projekt som främst riktar sig mot ensamkommande flyktingbarn. Ungdomar får komma till boxningslokalen vid Medborgarplatsen för att träna.
– Jag vet hur det är att komma till Sverige när man inte kan språket, när man inte har några vänner och när man väntar på besked från Migrationsverket. På boxningen kan man träffa nya kompisar och lära sig svenska. Det hjälpte mig och jag tänker att det hjälper många andra ungdomar också.
Siktar mot OS-guld 2020
– Över sex år har passerat sedan den där onsdagen i mars. Nu är 21-årige Ali Yusefi i Malmö för att boxas för ett SM-guld i 60-kilosklassen i Baltiska hallen.
– Jag ska vinna SM – det är första steget. Då öppnas fler dörrar och jag kommer med i landslaget. Då får jag representera Sverige och möta boxare från andra länder, säger Hammarbyboxaren, som är rankad tvåa i sin viktklass.
– Drömmen sträcker sig till Tokyo 2020. Där vill Ali Yusefi vinna OS-guld för Sverige.
– Jag kommer att satsa hundra procent på att lyckas hela vägen. Jag hade inte fått den här chansen i mitt hemland.
TT
Gå till toppen