Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skytteklubb skräpar ner

Falsterbo sportskytteklubb skräpar ner naturreservatet där föreningen har sin klubbstuga. – Det ser förfärligt ut, säger Agneta Svahn, boende i området.

Naturreservatet Skanörs ljung ligger på både den norra och södra sidan av väg 100 mellan Ljunghusen och Skanör. På den norra sidan arrenderar Falsterbo sportskytteklubb en bit av marken. De ägnar sig framförallt åt lerduveskytte.
Det syns.
På ängen ner mot vattnet ligger hundratals trasiga lerduvor och plastförladdningar och skräpar.
Agneta Svahn, som bor i Skanör och är ute och går med sin hund, blir bestört när hon får se nedskräpningen.
– Såhär kan det inte se ut. Det är faktiskt förfärligt, särskilt med tanke på att det är ett naturskyddat område, säger hon.
Området har varit klassat som naturreservat sedan 1969, och skytteklubben har arrenderat marken sedan 1967. Området har, enligt Länsstyrelsens skötselplan, "kulturhistoriskt och vetenskapligt mycket stora värden". Området erbjuder också en "säregen och vacker landskapsbild" och är av "stort socialt naturvårdsvärde".
– Jag har hört det här förr, att det ska vara skräpigt där borta, säger Paul Erik Jönsson, enhetschef för Länsstyrelsen Skånes naturvårdsenhet.
– De borde ha en uppstädning efter varje gång de skjuter. Men det är kommunens uppgift att ställa sådana krav, eftersom de äger och arrenderar ut marken, säger han.
Enligt det senaste arrendeavtalet, som tecknades 1987, får föreningen arrendera marken för 500 kronor per år (innan reglering i förhållande till konsumentprisindex). Men då ska föreningen se till att området hålls i "städat skick".
Lars Persson är kassör i Falsterbo sportskytteförening. Han förklarar nedskräpningen med att "området är en skjutbana".
– Vi städar ungefär en gång i månaden. Då kanske vi inte plockar upp allt, men det mesta, säger han.
När städade ni senast? Skräpet ser ut att ha legat där rätt länge.
– Jag vågar inte säga exakt, men vi brukar städa därnere.
Hur ofta har klubben skjutövningar?
– Två gånger i veckan. Det är olika hur många lerduvor vi skjuter vid varje tillfälle, det beror på vilka det är som tränar.
Vad tänker du när du hör att folk irriterar sig på nedskräpningen?
– Det är såklart jättetråkigt att höra, men det är ingen kritik jag själv har fått höra. Det är inget som har framkommit till oss i klubben.

Skanörs ljungar

Området är på sammanlagt 355 hektar och har varit klassat som naturreservat sedan 1969.
Området ska i princip bevaras i sitt nuvarande skick med omväxlande skogsdungar och öppna platser av hedkaraktär.
Bland annat är det förbjudet att uppföra byggnader i området, plantera eller bortföra växter och att skada områdets sandavlagringar.
Gå till toppen