Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hellre hotell än bussen hem efter mötet

När politiker och högre tjänstemän i Vellinge konfererar händer det att de sover på hotell i Skanör-Falsterbo trots att de bor på i närheten eller bara har ett fåtal mil hem.

Hotell Gässlingen i Skanör.Bild: Mats Amnell
Sydsvenskan har granskat representationen i Vellinge kommun. Vid tidningens stickprovskontroller framkommer ett antal fakturor från konferenser på Hotell Norregård och Hotell Gässlingen i Skanör-Falsterbo.
Läs också Vellinge – här är gästfriheten större
Upplägget är konferens på dagen, middag på kvällen och därefter övernattning. De alkoholnotor Sydsvenskan tagit del av berättar om ett intag på i genomsnitt ett eller ett par glas vin eller öl per person.
I februari 2015 var kommunalrådet Carina Wutzler och sju höga tjänstemän på chefsgruppsmöte på Hotell Gässlingen. Arbetsdagen avslutades med middag och övernattning. Sammanlagt kostade konferensen 20 816 kronor eller 2 602 kronor per deltagare.
Den 26 februari konfererade 24 politiker och tjänstemän från miljö- och byggnadsnämnden på Hotell Norregård i Falsterbo. Kostnaden blev 60 535 kronor eller 2 522 kronor per person.
Läs också Så många julbord gick politikerna på
Den 2 juni 2015 tog 14 ledande politiker och tjänstemän in på Hotell Norregård för att ha budgetkonferens. Även denna avslutades med en gemensam middag och övernattning. Kostnaden blev 27 437 kronor eller 1 981 kronor per person.
Två dagar senare var flera av deltagarna tillbaka på Norregård när elva ledande tjänstemän möttes för att hålla stabsmöte.
Hotell Norregård i Falsterbo.Bild: Mats Amnell
Denna gång blev kostnaden sammanlagt 31 800 kronor, eller 2 890 kronor per person, för konferens och övernattning.
De fakturor Sydsvenskan tagit del av berättar om ytterligare ett tiotal konferenser under 2015 på Norregård och Gässlingen. I de fallen har det rört sig om konferenser på mellanchefs- och medarbetarnivå.
I tre av fallen har man nöjt sig med dagkonferens. När konferensdeltagarna övernattat hemma hos sig själva har notan blivit betydligt lägre – mellan 774 och 455 kronor per deltagare.
Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) menar att övernattning i samband med konferens kan vara befogat, även om man bor i närheten eller snabbt kan ta sig hem med bil eller kollektivtrafik.
– Vi börjar vid lunch och fortsätter till lunch följande dag.Det innebär att vi inte lägger onödig tid på restid och att man kan använda för- och eftermiddagen till effektiv arbetstid i kommunen.
– Ibland jobbar man ju en bra bit in på kvällen. Och några gånger om året kan det vara bra att man kan träffas och prata över en middag efteråt. Det handlar heller inte om några utsvävningar.
Du bor ju själv i kommunen. Kan du inte åka hem efter middagen på kvällen?
– Jo, det kan man så klart. Men vi har tyckt att det är viktigt att man träffas på kvällen, sitter och pratar och umgås. Så gör man säkert på andra arbetsplatser också. Det händer inte så ofta.
Det finns ju mötesrum i kommunhuset. Kan ni inte ha konferenserna där?
– Vi har konferenser där också. Men just när det gäller exempelvis våra budgetkonferenser jobbar man intensivt och vi har valt att samla politiker och tjänstemän och göra på det sättet.
Hur ofta är du själv iväg på den här typen av konferenser med övernattning?
– Vi har två per år där politikerna är med. Jag känner inte till i vilken omfattning tjänstemännen har liknande konferenser.
Gå till toppen