Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kuhnke bjöd Ukraina till ESC-final

Årets mest politiskt laddade bidrag i Eurovision Song Contest framförs av Ukrainas artist Jamala. Ryssland har reagerat starkt – men EBU ger låten grönt ljus. Och kulturminister Alice Bah Kuhnke hade sällskap av Ukrainas motsvarighet under finalen.

Ukrainas bidrag "1944", med sångerskan Jamala, har beskrivits som årets mest politiskt laddade bidrag. Arkivbild.
– Ryssland reagerade på Ukrainas låt när det stod klart att sångerskan Jamala skulle framföra låten "1944". Titeln refererar till det år som Sovjetunionen deporterade hundratusentals krimtatarer. Politiska bidrag är strikt förbjudna i Eurovision, samtidigt som "1944" har beskrivits som tävlingens mest politiska laddade låt.
– Händelsen har i Ukraina beskrivits som ett folkmord och låten ses i Ryssland som ett ställningstagande mot landets annektering av Krim.
Ministerbesök
– Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kom till finalen av Eurovision Song Contest i Globen tillsammans med Ukrainas kulturminister Jevhen Nysjtjuk.
– Hon hejar på Frans och låten "If I were sorry", men också på Jamalas "1944".
– Jag håller alltid på Sverige, men jag har precis haft ett viktigt möte med Ukrainas kulturminister som är min gäst i kväll. Därför håller jag en liten tumme för Ukraina. Det är ett väldigt bra och starkt bidrag, inte minst satt i dagens kontext, säger Alice Bah Kuhnke till TT.
– TT: Vissa beskriver låten som kontroversiell. Hur ser du på det?
– Ja, livet är ingen dans på rosor och Ukraina står inför enorma utmaningar. Så självklart blir det väldigt starkt, även om man sjunger om händelser som hände för relativt längesedan, säger Kuhnke.
– Sverige har ett väldigt tätt samarbete med Ukraina, inte minst efter Rysslands olagliga annektering. Vi har flera kulturella utbyten och har i dag enats om att förstärka det.
– Precis som vanligt har EBU granskat samtliga bidrag till årets tävling, men Ukrainas låt har inte ansett vara politisk.
TT
Gå till toppen