Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ronnie Sandahl: Borg och McEnroe känner till projektet

Malmöbon Ronnie Sandahl skriver manuset till den kommande svenska storfilmen ”Borg/McEnroe”, där Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf ska göra huvudrollerna.
– Tennis är den psykologiskt mest intressanta idrotten, säger manusförfattaren till Sydsvenskans Mattias Oscarsson i Cannes.

Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason gör rollerna som John McEnroe och Björn Borg.Bild: SF Studios
Få rivaliteter i sportvärlden är så ikonisk som den mellan Björn Borg och John McEnroe. Den kylige svensken mot den temperamentsfulle amerikanen. När deras kamp nu skildras på film blir det med utgångspunkt i Wimbledonfinalen 1980, där Borg vann efter en rafflande femsetare.
– Det märkliga med deras rivalitet är att de båda långsamt insåg att de var de enda som förstod varandra, att de var varandras både värsta och bästa fiende, säger Ronnie Sandahl.
– Det handlar om två värdesystem, det amerikanska och det svenska, som fostrar två olika hjältar – och vårt behov av olika slags hjältar. Och tennis är en sport som lämpar sig väldigt bra för ett karaktärsdrivet drama.
Sandahl har i flera år funderat på att göra film om Borg. Att vår kanske mest framgångsrike yngre skådespelare idag, Sverrir Gudnason, är väldigt lik tennislegendaren är en lycklig tillfällighet.
– Film handlar mycket om tajmning, och det är en otroligt lycklig slump att Sverrir är så lik. Och dessutom att Shia LaBeouf, en sprängbegåvad Hollywoodstjärna, är beredd att göra rollen som McEnroe för en spottstyver.
Det var faktiskt LaBeouf själv som hörde av sig till Sverige, efter att han fått nys om manuset. Skådespelaren har de senaste åren gjort uppror mot Hollywood, och fått en stämpel som provokatör.
– Han hade egentligen tänkt att ta en paus från skådespeleriet, men han identifierar sig starkt med karaktären. Shia har reagerat på att folk har gjort McEnroe till en karikatyr, för det har han själv råkat ut för. De är båda missförstådda och superbegåvade.
Hur duktiga är de på tennis?
– Ingen av dem har spelat på allvar tidigare, men nu tränar de livet ur sig. Men det handlar inte om att de ska bli duktiga tennisspelare utan att de kan slå och serva på ett sätt som är trovärdigt. Resten löser vi med ”movie magic”.
Ronnie Sandahl
Premiären är satt till hösten 2017. Dansken Janus Metz (”Amardillo”, ”True detective”) regisserar och Stellan Skarsgård gör rollen som Lennart Bergelin, Borgs tränare.
Filmen ska, med start i höst, spelas in i Sverige, Monaco, Storbritannien – och Polen. I Prag har man hittat miljöer som påminner om Wimbledon 1980.
– Centercourten och spelarhotellen i Wimbledon är renoverade sedan länge. Så vi har fått söka oss österut, som man ofta får göra med epokfilm.
Är Borg och McEnroe inblandade?
– Båda känner till projektet och vi håller dem informerade. Men de kommer inte att vara involverade på något kreativt sätt.
Du är född 1984, flera år efter den legendariska finalen. Vad är ditt förhållande till tennis?
– Jag spelade som liten, men min karriär tog slut på ett McEnroe-sätt. Jag var på ett talangläger när jag var 12 år, där jag fick stryk av en bättre spelare. Då tappade jag humöret och drog av honom örhänget. Det började blöda, och jag blev hemskickad. Jag skämdes så mycket att jag la av med tennisen.
Håll koll på Malmös filmliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen