Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Varför åkte jag inte bara hem från London?"

Sanden i timglaset har börjat rinna ut. I nästa veckas EM i London måste Therese Alshammar simma 50 meter frisim på 24,71 för att kvala till OS i Rio. Men Therese vägrar att känna någon press.

Therese Alshammars tränare och sambo Johan Wallberg, med parets son Fred på axeln, håller upp dörren på Eriksdalsbadet.Bild: Thomas Karlsson
Sveriges mesta mästerskapsmedaljör i simning Therese Alshammar fortsätter:
– Jag säger inte heller att EM är mitt stora mål, då riskerar delmålet att bli större än själva målet, utan EM är ett steg på vägen. Självklart är tiderna jag gör där viktiga med tanke på OS och kval, men min förhoppning är att få uppleva min bästa sommar någonsin. Det är det jag strävar efter och det som är mitt slutmål.
När vi pratar om nästa veckas mästerskap, och det som står på spel för Therese Alshammar, är det tydligt att hon noga har funderat igenom hur hon mentalt ska hantera en situation som annars riskerar att bli pressande.
– Jag var tvungen att hitta ett sätt att förhålla mig till det och det jag kom fram till var att börjar jag fokusera på 24,7 blir det bara fel. Det är roligare och mer inspirerande att åka dit och tänka att det ska bli kul att se vad jag kan göra. Jag hoppas få uppleva att simningen känns bra, att detaljerna sitter och att jag har tillräckligt med kraft i vattnet för att orka accelerera genom hela loppet, säger Alshammar.
Therese Alshammar utstrålar lugn och harmoni. Den kommer från att hon har en bra balans i tillvaron, och lugnet från att hennes kropp för första gången på flera år mår bra.
– Under tävlingarna i Stockholm [i början av april] kände jag att jag hade bättre kontroll på saker som starter, kickar och så vidare. Att allt höll och fungerade i tävlingsmoment gav mig en trygghet. Det var många saker som föll på plats och sedan dess har det bara gått bättre och bättre.
– Men jag har också fått mycket hjälp av många för att nå hit och det har tagit sin tid.
EM inleds på måndag och redan på tävlingarnas första dag simmar Alshammar försök och semifinal på 50 meter fjärilsim.
Hennes viktigaste lopp kommer dock i slutet på mästerskapet.
Då avgörs OS-distansen 50 meter frisim. IOK:s kvalgräns, 25,22, har hon redan klarat men SOK har sedan flera OS tillbaka haft tuffare kvalgränser än IOK. Den här gången har SOK satt 24,71 som kvalgräns och den tiden har Therese ännu inte klarat.
EM i simning avgörs i samma arena som OS avgjordes 2012.
Det var i den arenan och den bassängen som Therese Alshammar senaste simmade under OS-kvaltiden.
Therese tog sig vidare till OS-final med semifinaltiden 24,71, alltså exakt samma tid som är kvalgränsen till sommarens OS i Rio.
I finalen simmade hon en tiondel snabbare. Det räckte till en sjätte plats, men Therese minnen från OS-loppen är inte speciellt positiva.
– De där dagarna är rätt diffusa för mig. Jag kom inte ens ihåg vilka tider som jag simmade på, men nu när du berättar dem känner jag mest att det var väl inget vidare. Jag hade till exempel simmat snabbare på SM några veckor före OS.
Att du kom till London med diskbråck i nacken, och det därför var osäkert om du ens skulle komma till start, gör dig inte mer välvilligt inställd till dina tider?
– Nej, jag har svårt att se det på det sättet. Fram till OS och diskbråcket var säsongen 2011-2012 en av mina bästa säsonger någonsin, kanske till och med det allra bästa. Därför hade jag betydligt högre mål och då hjälper det inte att det finns förklaringen till varför det inte gick bra.
– Så här med fyra års distans kan jag tänka att varför åkte jag inte bara hem? Varför var jag så envis att jag absolut skulle tävla? Att ställa sig på startpallen och veta att jag inte kommer att kunna göra mitt bästa på grund av diskbråcket var egentligen bara dumt.

EM sista kvalet till OS

50 meter frisim
SOK:s kvaltid: 24,71
IOK:s kvaltid: 25,22
Alshammars årsbästa: 24,96
Alshammars personliga rekord: 23,88 (satt med den så kallade superdräkten 2009)
EM i London, som pågår från måndag till söndag, är sista kvaltävlingen till OS i Rio de Janeiro för de svenska simmarna.
Åtta svenska simmare är redan uttagna: Sarah Sjöström, Jennie Johansson, Michelle Coleman, Louise Hansson, Sophie Hansson, Ida Marko-Varga, Simon Sjödin, Erik Persson.
Sista uttagningen kommer att se den 30 maj.
Men skulle Therese Alshammar missa kvaltiden i London finns fortfarande en liten möjlighet att hon ändå blir uttagen.
I SOK:s och simförbundets uttagningsregler står nämligen: "Individuell överrenskommelse om förlängd tidsplan för uttagningsmöjlighet, dock senast den 25 juni, kan göras av särskilda skäl."
Efter EM har Alshammar två tävlingar i Europa, deltävlingar i Mare Nostrum, mot bra motstånd inplanerade.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen