Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrar inte nöjda med att Mårtenskolan räddas

Mårtenskolan försvinner inte, utan kommer att byggas upp igen, lovar politikerna. Men många föräldrar befarar att den nya skolan blir för stor.

Det har varit många besked om Mårtenskolans framtid. Hösten 2014, när den fuktskadade skolbyggnaden nyss hade tömts, var förslaget att en ny F-6-skola skulle byggas på platsen.
Sen dess har inte mycket hänt, och nyss kom en tjänstemannautredning fram till att det inte behövs någon skola på Mårtens fälad.
Förra veckan gjorde dock Liberalerna upp om skolbudgeten med den styrande minoriteten – S och MP. I överenskommelsen ingår att Mårtenskolan ska byggas upp igen och bli en större F-3-skola med 350 elever.
Många föräldrar har protesterat mot planerna att lägga ner skolan, men en stor del av publiken var inte heller nöjd med det nya förslaget när politikerna på måndagskvällen träffade engagerade föräldrar i Östratornskolans fullsatta matsal, ett par hundra meter från Mårtenskolan.
Kritiken handlade framför allt om två saker: Dels ska den tilltänkta skolan bli betydligt större än gamla Mårtensskolan, dels ska barnen bara få gå där till tredje klass.
Representanter för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna talade sig varma för sitt förslag.
De andra partierna var mer försiktiga, men alla förutom Vänsterpartiet verkade nu tycka att skolan ska byggas upp igen i någon form.
– Vi har ännu inte bestämt oss, sade Hanna Gunnarsson (V).
Oppositionsrådet Christer Wallin (M) berättade att han själv gick i Mårtenskolan på 1960-talet och fick applåder när han sa att det är rättvist att skolan byggs upp igen. Han var dock inte säker på att det måste vara en skola med 350 elever.
Hanna Gunnarsson efterlyste en utredning om hur den nya Mårtenskolan skulle påverka Linero. Liberalernas Lars Hansson fick applåder när han sade att det har utretts tillräckligt och att det är dags att sätta i gång och bygga.
Efter mötet var Malin Hagstrand Aldman, en av aktivisterna bakom Facebookgruppen Rädda Mårtenskolan, inte helt missnöjd.
– Det var bättre än jag förväntade mig. De har lyssnat på oss. Men vi fortsätter att kämpa för en mindre F–6-skola.

Mårtenskolan

Mårtenskolan på Mårtens fälad i östra delen av Lunds tätort byggdes i mitten av 1960-talet. Skolan har ungefär 150 elever från förskoleklass till femte klass.
Skolbyggnaden slutade användas efter vårterminen 2014 på grund av dålig inomhusmiljö. Sedan dess går eleverna i tillfälliga paviljonger.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen