Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klimatveckan är igång

Nu är Naturskyddsföreningens klimatvecka igång. Den kulminerar på lördag med en festival i Folkets park.

Bibliotekarie Sebastian Tarazona vid bokbytarbordet på Malmö stadsbibliotek.Bild: Hussein El-Alawi
Klimatfestivalen har i år utökats från förra årets två dagar till sex dagar och har därför fått benämningen klimatvecka. Den startade under måndagen med workshop i Kommendanthuset och bokbytardag på Malmö stadsbibliotek. På ett bord i entrén låg utgallrade böcker som biblioteksbesökarna kunde byta sina medhavda böcker med.
– Bokbyten kan organiseras på två sätt: antingen samlar man in böckerna eller så byter man böcker direkt med varandra och får förhoppningsvis till ett möte över böckerna, säger bibliotekarie Sebastian Tarazona.
Kilmatveckan rullar vidare med filmvisning på tisdag, rundvandring på gröna tak på onsdagen, återbruksworkshop samt ekovandring på torsdag. På fredag blir det guidning bland de vilda djuren i kalkbrottet. På finaldagen i Folkets park blir det barnfestival, klädbyte, föreläsningar, livemusik, klimatgympa och mycket annat.
Arrangörerna motiverar klimatfestivalen med att de "vill lyfta de lokala krafterna och visa att förändring kan komma från många delar av samhället. Samtidigt vill vi visa på den enorma bredd som miljöfrågan innebär och visa på att det är en fråga som berör oss alla", enligt festivalens hemsida.
Ledorden är: klimaträttvisa, omställning och "ägodela".
– Vi har stort fokus på att man ska återanvända saker som böcker, kläder och leksaker. Istället för att slänga och köpa nytt kan man byta till sig andra saker, säger Sofia Akhlaghi från Naturskyddsföreningen Malmö och fortsätter:
– Klimatfrågan berör ju alla, men just nu har den kommit lite i skymundan av kriserna i Europa. Vi hoppas ändå att minst 3000 personer kommer att besöka i klimatfestivalen.
Gå till toppen