Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ett år med vägglöss – nu tar familjen MKB till domstol

Trots att MKB kände till skadedjuren fick inte familjen veta något innan de flyttade in. Nu är de fast med lägenheten. – Vi kan inte komma därifrån. MKB har tagit ifrån oss hela vårt liv.

Myror kryper i lägenheten och vägglöss biter de boende blodiga. Nu känner de boende att de är fast med en lägenhet de inte vill ha.Bild: Lars Brundin
Janet Olsen och Per Olsson flyttade in i lägenheten i juli förra året. Den passade perfekt. Men snart förändrades allt. Inom en vecka upptäckte familjen att lägenheten var full av faraomyror, en liten och svårutrotad art.
Trots gift och flera saneringar blev myrorna bara fler. I mars fick familjen även beskedet att de drabbats av vägglöss. Såren från lössens bett invaderas av myrorna, som dras till varet och vätskan.
– De började krypa på mig. Det är jätteäckligt, fruktansvärt. De dras till mig, säger Janet Olsen.
Barnen fick sår över hela kroppen.Bild: Privat
Vägglössen gav sig särskilt på deras barn som fått blödande sår över hela kroppen, även i ansiktet. Barnet bor sedan en tid tillbaka hos en släkting, då läkare förbjudit barnet att bo i lägenheten.
Janet Olsen känner att de nu är fast med lägenheten. Eftersom skadedjuren, trots alla saneringar, är kvar är hon rädd att djuren ska följa med flytten till en ny bostad.
– Vårt hem är förstört. Men vi får bo kvar, vi har ingenstans att ta vägen, säger Janet Olsen.
MKB hävdar även att familjen inte har låtit dem komma in i lägenheten för en värmebehandling mot vägglössen. En sådan tar dock omkring 10 dagar, och familjen måste under tiden hitta ett annat boende.
Men det vill inte MKB betala, och familjen säger att de inte har råd. Så de ställde in saneringen.
– Det är inte att vi inte vill, utan att vi inte kan, säger Janet Olsen.
Lägenheten har sanerats mot myror totalt elva gånger, men trots det är djuren kvar.
Trots att arbetet pågått sedan långt innan familjen flyttade in, fick de ingen kännedom om skadedjuren innan inflyttning.
En granne berättar för Sydsvenskan att de redan under hösten 2013 hade myror i lägenheten. Flera boende i huset ska även, enligt samma granne, ha fått bett liknande dem som familjen fått av vägglössen.
Vid ett av saneringstillfällena upptäcktes även en fastklistrad vägglus under en golvlist i familjens lägenhet. Det kan, enligt Janet Olsen, innebära att de funnits där redan vid tiden för renoveringen.
Under tiden problemen pågått har Janet Olsen och Per Olsson betalat full hyra.
– Jag mår skit, vi blir bitna varje natt. Det är ju inte vi som orsakat skadan, säger Janet Olsen.
Vägglus.Bild: Rickard Ignell
Familjens situation har nu blivit ett regelrätt ärende hos miljöförvaltningen. Då brukar myndigheten utföra en inspektion och avgöra vilka krav som kan ställas på fastighetsägaren, i detta fall MKB.
Familjen har även anlitat en jurist för att lägga fram deras krav.
De vill bland annat ha ett nytt boende och att MKB ger dem ersättning för utgifter de på grund av tidigare saneringarna lagt på hotell. Men MKB säger nej, och familjen har nu beslutat att gå till domstol.
Men för Janet känns läget hopplöst.
– De har splittrat vår familj. Det känns som om vi inte har något människovärde. MKB har hela tiden motverkat oss, vi verkar inte komma någonstans, säger Janet Olsen.
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, medger att de gjort en miss då de inte informerat familjen om skadedjuren.
– De skulle fått information om myrorna, att så inte skett är bara att beklaga. Det är en miss och detta ska jag föra vidare, säger Margaretha Söderström.
Gällande vägglössen menar MKB att de inte fanns i lägenheten innan familjen flyttade in.
– Vi känner till ett annat fall i fastigheten gällande vägglöss. Men eftersom kunden inte släppt in saneringsbolaget har vi inte kunnat verifiera fallet, säger Margaretha Söderström.
– Det är generellt inte fastighetsägarens ansvar, utan kostnader för boende under saneringen åligger kunden. Man ska aldrig säga aldrig, men det är grunden.
Gå till toppen