Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets skånska startup 2016 finns i Lund

Inför jublande åskådare på Webbdagarna i Malmö Live utsågs Sensative till Årets skånska startup 2016. – Den här äran betyder väldigt mycket för oss, säger Fredrik Westman, försäljnings- och marknadschef på Lundabolaget.

Sensative är Årets skånska startup 2016! Här delar juryns ordförande Pontus Jeppsson ut priset till Fredrik Westman.Bild: Patrick Persson
Lundabolaget Sensative står bakom den millimetertunna sensorn Strips och en öppen plattform för smarta hem. Företaget har återförsäljare runt om i hela Europa och inom kort tar företaget steget över till den amerikanska marknaden. Nu tar Sensative hem titeln som Årets skånska startup 2016.
Mats Pettersson, bolagets vd, och Fredrik Westman var på plats i Malmö Live för att ta emot priset.
– Vi hade inte alls planerat att vinna. Jag lovar, det var verkligen otippat! Men nu får det bli en flaska champagne på jobbet, säger Fredrik Westman, försäljnings- och marknadschef på Sensative.
– Den här vinsten är en bekräftelse för hela vårt team som länge har arbetat hårt. Den uppmärksamheten vi får nu höjer också vårt anseende mot våra kunder, säger han.
Juryns motivering till vinsten löd:
”Med innovativa lösningar och teknologi i världsklass satsar Årets skånska startup på en marknad som har framtiden för sig. Företaget har redan lanserat en nyskapande produkt, men den riktigt stora potentialen  finns i satsningen på en öppen plattform för smarta hem. När genombrottet för uppkopplade fastigheter kommer kan det här företaget få en nyckelposition. Årets skånska startup 2016 är Sensative.”
Sökandet efter Årets skånska startup 2016 har pågått under våren. 8till5:s läsare har fått nominera företag vars huvudsakliga verksamhet är inom webb, mjukvara eller hårdvara och som lanserat sin produkt det senaste året.
Juryn har sedan skalat ner ett 30-tal av de mest lovande uppstartsföretagen i Skåne till tio kandidater.
Under de senaste två veckorna har 8till5 publicerat topp tio-listan. Där hittar vi bland annat Lundabolaget Luckan, som vill revolutionera cityhandeln, Malmöbaserade United Robots, vars textrobot kan skriva miljontals olika matchreferat och larm-appen Allone från Ängelholm.
Till slut stod det mellan tre finalister: den digitala vårdtjänsten Min Doktor, Earin med de trådlösa hörlurarna och smarta hem-bolaget Sensative.
Det var dock inga ledsna miner bland de övriga finalisterna som sken i kapp med vinnaren på scen.
– Det känns jättebra, nu kör vi på, säger Charlotta Tönsgård, vd på Malmöbaserade Min Doktor som vinner silvermedaljen med motiveringen:
”De sätter en ny standard i en bransch som brukar präglas av stelbenthet och byråkrati. Genom att placera användaren i centrum, och inte i väntrummet, har företaget alla förutsättningar att ta stora andelar på en gigantisk marknad. Om vårdcentralen hade uppfunnits år 2016 skulle den förmodligen ha sett ut ungefär som andrapristagaren i Årets skånska startup: Min Doktor.”
Charlotta Tönsgård är vd på Min Doktor som knep andraplatsen i Årets skånska startup 2016.Bild: Patrick Persson
Earin, med de trådlösa hörlurarna, tog hem tredjeplatsen.
– Det känns kul när det var så tuff konkurrens genom hela topp tio. Det händer mycket i Skåne och här finns mycket kompetens, säger Kiril Trajkovski, medgrundare av Earin.
Juryns motivering till tredjeplatsen:
”Företaget vill vara först och bäst inom sin marknadsnisch, och satsar på design och avancerad teknik för att lyckas. Det finns mod, kaxighet och kunnande till tusen i Lundaföretaget som på kort tid har fått uppmärksamhet från världens alla hörn. På tredje plats i Årets skånska startup 2016 kommer Earin.”
Kiril Trajkovski är medgrundare av Earin som kom på tredje plats i Årets skånska startup. Foto: Patrick Persson

Kiril Trajkovski är medgrundare av Earin som kom på tredje plats i Årets skånska startup. Foto: Patrick Persson

I bedömningsarbetet har juryn bland annat tittat på företagets marknadspotential, konkurrenskraftighet och skalbarhet samt innovationsgraden hos företagets produkt eller tjänst.
Juryn har bestått av Emma Hedlin, redaktör för 8till5, Pontus Jeppsson, produktchef på 8till5, Anna Oscarsson, ordförande på Drivhuset, Peter Neubauer, medgrundare av förra årets vinnare Mapillary och Katarina Strömberg, chefredaktör på Internetworld.
Gå till toppen