Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Bonos läkare räddade OS-hoppets karriär

Stavhopparen Melker Svärd Jacobsson blev inte kvitt sin skada och funderade på att sluta. Lundakillens räddning blev en tysk läkare som har behandlat sprintern Usain Bolt, U2-sångaren Bono och fotbollsspelaren Steven Gerrard.

Melker Svärd Jacobsson:”Grundprincipen är att ha så högt grepp på staven och så styv stav som möjligt. Böjer man något som är hårt rätar det ut sig fortare.”Bild: Ingemar D Kristiansen
– Jag hade provat allt. Hade inte fler läkare att gå till. Som sista möjlighet åkte jag till München och fick hjälp av Hans-Wilhelm Müller–Wohlfahrt, säger Melker Svärd Jacobsson, 22 år, som tävlar för MAI.
Melker Svärd Jacobsson tog silver i ungdoms-VM 2011 och var sexa i junior-VM 2012, men har de senaste åren haft problem med skador.
– Först var det benpålagringar som gjorde att jag inte kunde röra mig som jag skulle. Ett problem som jag haft sedan jag var tio år, men det blev värre och värre. Hösten 2014 fick jag höftlederna opererade, berättar han.
Skadeproblematiken fortsatte. I januari 2015 började Melker Svärd Jacobsson få problem med vänster ljumske.
– Jag träffade hur många läkare, osteopater och sjukgymnaster som helst. Det gick åtta månader utan någon visste vad det var, säger Melker Svärd Jacobsson.
Besvären försvann inte. Smärtan var ständigt närvarande när han hoppade.
OS i Rio de Janeiro kändes väldigt långt borta. Lösningen blev Hans-Wilhelm Müller–Wohlfahrt, som förutom att han har haft en lång rad av världsstjärnor på sin patientlista, även var läkare i fotbollsklubben Bayern München mellan 1977 och 2015.
Hans-Wilhelm Müller–Wohlfahrt hittade problemet.
– Det var inte riktigt ett ljumskbråck, utan en försvagning uppe i magen – som gjorde att ljumsken inte orkade stå emot när jag hoppade. Det blev operation och läkaren satte in ett nät för att förstärka området, säger Melker Svärd Jacobsson.
Skadefri och lycklig kunde Melker Svärd Jacobsson höja blicken mot Rio-OS igen. Av bara farten hoppade han 5,70 i april. Det var grundplåten till OS-biljetten.
Stavhopp har varit en del av hans liv sedan tioårsåldern. Melker Svärd Jacobsson simmade och spelade hockey hemma i Lund, men började med friidrott i Malmö AI. Suget var stort.
– Det fanns inte plats i Lund, jag längtade så mycket att jag började i Malmö istället.
En lycklig slump – han blev snart skolad av en känd tränare.
– Rent stavhoppsmässigt var det tur, eftersom ”Stanley” [Stanislaw Szczyrba] fanns där då, säger Melker Svärd Jacobsson.
Efter att ha bott i Lund hela livet och gått på friidrottsgymnasiet i Malmö, har Melker Svärd Jacobsson flyttat till Göteborg för att träna under Gustav Hultgren.
Melker Svärd Jacobsson har övergett planerna på att läsa till civilingenjör. Istället är det medicinbanan som gäller. De långa skadeperioderna har gett honom insikt och inspiration.
– Jag hoppas att läsa till läkare och kunna kombinera det med stavhoppet. Det gör inget om det tar tio år för mig att bli klar, säger han.
Stavhopp är ett mentalt spel. Inte minst i ett nervpirrande kval för att sig till OS-finalen. Känslan av att vara i ett akvarium med hela världen som tittar blir aldrig mer påtaglig.
– Jag har bestämt mig för vad som är viktigast. Vad i själva hoppet som är mest betydelsefullt. Det är den första halvan av ansatsen, jag ska ta det lugnt och inte stressa. Bygga upp ansatsen bra. Under andra delen av ansatsen ska jag sänka staven lite tidigare. Sedan får man acceptera att man är nervös och får massa konstiga tankar i huvudet.
Hur stor är risken att du springer för fort och sänker staven för sent?
– Den är väldigt stor. Speciellt i en sådan situation. Alla är nog ganska jämna fysiskt sett. Det handlar mer om hur mentalt stark man är, säger han.
Melker Svärd Jacobsson sticker inte under stol med att det finns en läskig sida av stavhopp som fascinerar.
– Lite det som är tjusningen. Jag började så ung, hoppade på två meter och tappade rädslan. Men det är klart att jag har slagit mig. Som stavhoppare måste man våga satsa. Det finns många som inte riktigt vågar hoppa – om det har hänt en olycka. En del springer bara genom hoppet, utan att sätta ned staven.
Vad händer i det momentet när staven träffar den så kallade lådan?
– Ibland kan jag känna i själva isättningen att det blir ett bra hopp. Missar man där blir det tvärstopp.
Sex meter är en magisk gräns, fruktar du höjden eller omfamnar den?
– Jag ser framemot att hoppa sex meter, men i stavhopp måste man ta alla steg i utvecklingen, det går inte att hoppa över ett steg. Framförallt måste man börja hoppa med tillräckligt styva stavar. Rent fysiskt är jag nog tillräckligt stark för att klara det, men tekniskt gäller det att kunna få den träffen som krävs.
Stavhopp är en hel vetenskap. Det vet Melker Svärd Jacobsson. Kunskapen kan ta honom till nya höjder.

Tre saker i OS-kofferten

1) Datorn. För att kolla film, serier och prata med kompisar.
2) Klistret till stavarna. Jag sprutar klister i handen för att få ett bättre stavgrepp, men tar gärna för mycket.
3) Spikskorna. Behöver inte vara splitternya skor. Jag vill nog ha använt dem i ett par tävlingarna före OS.

DrömscenaRIO för

Melker Svärd Jacobsson:
”Givetvis att jag går till stavhoppsfinalen. Jag har jobbat med mental träning, att jag ska ta en sak i taget. Göra det jag ska göra, bit för bit. Att jag inte tappar fokus på OS och tycker att det är för stort. Inte tänka för mycket på själva tävlingen.”
Melker Svärd Jacobsson.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen