Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

De bedrägliga stamcellerna

Forskare bör inte överdriva den eventuella betydelsen av framtida stamcellsbehandlingar. Risken är att människor kan vilseledas.

Var det användandet av just stamceller som lurade ett antal professorer och läkare vid Karolinska institutet att tro att luftstrupar av plast kan fungera? Arkivbild.
Forskningsrapporter om möjliga, framtida behandlingar för en rad sjukdomar och hälsoproblem med hjälp av stamceller har duggat tätt de senaste åren. I den kliniska verkligheten, däremot, är det ännu ont om sådana mirakelkurer.
Det internationella sällskapet för stamcellsforskning, ISSCR, lanserar nu nya riktlinjer där sällskapet betonar att forskare inte ska måla upp en alltför positiv bild om framtida stamcellsbehandlingar, skriver Dagens Medicin.
Annars finns risken, skriver forskarna i Science, att resultaten misstolkas av journalister, vilket kan leda till "orealistiska förväntningar bland allmänheten". Åtminstone så länge resultaten är primära, i stället för kliniska.
Med riktlinjerna hoppas forskarna kunna ge en mer balanserad bild av stamcellsforskningen.
Men det är inte bara allmänheten som kan låta sig luras. Ett slående exempel på detta är den skandalomsusade KI-kirurgen Paolo Macchiarini och hans försök med syntetiska luftstrupar. Innan plaströren opererades in badades de i en utspädd lösning med stamceller, något som skulle förvandla plaströren till fungerande luftstrupar. Trodde forskarna.
Thomas Edlund, professor vid Umeå universitet, har tidigare kallat dessa försök för "hitte-på-forskning". Enligt honom var det just användandet av stamceller som slog blå dunster i ögonen på professorerna och läkarna på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.
– Om Macchiarini bara hade pratat om att operera in ett plaströr hade ingen gått på det. Det var kombinationen med stamceller som gjorde honom het, sade han nyligen.
TT
Gå till toppen