Nyheter

Vaginalring som skyddar mot HIV ska ge kvinnor makt i sängen

Laura Kirkegaard och Mille Herskind representerar AIDS-fondet Danmark på konferensen Women Deliver.

Laura Kirkegaard och Mille Herskind.Bild: Lars Brundin
– Vi är här för att prata om en hiv-förebyggande teknologi som kvinnor själva kan bestämma över, säger Laura Kirkegaard.
Det är en vaginalring som kvinnan för upp i underlivet och som sitter en månad åt gången. Ringen utsöndrar antikroppar som förhindrar smitta.
Läs mer:Smarta idéer som räddar liv
Ringen finns inte på marknaden än, men det har precis kommit resultat från kliniska försök på 2000 kvinnor i olika afrikanska länder som har provat ringen.
– Hiv och aids är en av de största dödsorsakerna där, säger Laura Kirkegaard.
Resultaten har varit bra, om än inte hundraprocentiga. Om det beror på att alla kvinnor inte har haft vaginalringen inne hela tiden, kan man inte svara på än.
Läs mer:Decenniets största kvinnokonferens startar
Men ringen har klart bättre resultat än den gelé som man testade tidigare. Kvinnorna måste använda gelén både före och efter samlag, och det var helt enkelt opraktiskt. Men ringen sitter där den sitter. Och till skillnad från kondomer, som ju också skyddar mot hiv, är det kvinnan som helt och hållet har kontrollen.
– Det ger kvinnan makten i sängen. Och varken män eller kvinnor kan märka ringen, säger Mille Herskind.
Det är ett Malmöföretag som producerar vaginalringen, men pengarna för utveckling kommer från både Sida och andra organisationer, liksom från privata investorer.
Nästa steg är att ta fram en ring som skyddar både mot hiv och graviditet.
Läs alla artiklar om: Women Deliver
Gå till toppen