Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Feministisk festival satsar på seriösa samtal

Över 100 programpunkter och ett fullspäckat schema med fokus på solidaritet, fest och rörelse. Nu står allt klart för Feministisk festival i Malmö 2016.

På Feministisk festival i Malmö 2015 höll Carles G.ód. och Tonina Matamalas ett föredrag om aborträtt i Spanien. Här berättar Carles om konstverket "Projecte Uber" som är en protest mot lagstiftingen angående aborter i Spanien.Bild: Peter Frennesson
Det är nu tredje gången Sveriges största feministiska arrangemang hålls i Malmö. Under festivalen får besökarna ta del av olika föreläsningar, seminarier, uppträdanden, dans, teater och filmvisningar. Den går av stapeln den 10–12 juni på Panora, Inkonst och Stadsarkivet som ligger i Malmös kulturkvarter runt Möllevången.
I år sätts interaktion och engagemang i fokus, med diskussioner kring flyktingpolitik och eu-migranters rättigheter. Festivalen har gjort en del förändringar och exempelvis bytt slogan till: ”Solidaritet, fest och rörelse”. Klara Berlage, samordnare för festivalen menar att detta år är det mer seriöst än tidigare:
– Situationen i Malmö går inte längre att ignorera. Vi vill ge utrymme till personer som är utsatta att kunna röra sig i dessa rum också. De ska kunna känna sig trygga med att prata om sin situation. Det är viktigt att skapa en diskussion och debatt om hur världen ser ut just nu och hur vi kan förändra och hjälpa till, säger Klara Berlage.
Invigningsdagen inleds på Panora och Stadsarkivet med föreläsare och workshops. Kvällen spenderas på Panora där de kommer att ha dans och filmvisningar under hela helgen. Några av filmerna som visas är ”Moms on fire” av Johanna Rytel, ”Feminism inshallah” av Fériel Ben Mahmoud och ”Skönheten” av Ahang Bashi.
–Alla är välkomna och man måste inte veta vad Feministisk festival är. Vi vill till exempel att personer som inte pratar svenska också ska kunna vara med och diskutera ämnen som tas upp på festivalen. Malmö är ju en stad där många har arabiska som modersmål. Därför kommer vi att erbjuda programpunkter även på det språket, säger Klara Berlage
Festivalen sätter också upp teaterföreställningar under festivalen; ”Jag ville vara Britney, Whitney och J.LO ” med Viktor Flarkell och manus av Alexandra Loonin, ”Och ingen ska få säga till den som är där inne i sitt egna rum att den är ful” med Hålet och ”Psykbryt” med Normopaterna.
Festivalen är öppen för alla och är även i år gratis.
Gå till toppen