Lund

Han diskriminerades av Lunds kommun

Rocky Cueva fick rätt. Lunds kommun erkänner att det var fel att tvinga honom att visa sitt pass vid en anställningsintervju. Rocky Cueva får nu 20 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Bild: Albin Brönmark
– Jag är jätteglad! Detta hade jag inte förväntat mig, säger Rocky Cueva om förlikningen som ingåtts med Lunds kommun.
Det var i september förra året som Rocky Cueva sökte arbete som lokalvårdare vid serviceförvaltningen i Lund. Anställningsintervjun blev allt annat än vad han hade förväntat sig. Rekryteraren ville att Rocky Cueva skulle styrka sin identitet genom att visa sitt pass.
– Men det går jag inte omkring med. Däremot kunde jag visa upp mitt id. Då fick jag veta att utan passet var det inte tal om en anställning, berättade Rocky Cueva i en intervju med Sydsvenskan.
Rocky Cueva tyckte att det kändes konstigt, särskilt som han vid andra anställningsintervjuer aldrig har behövt visa sitt pass.
– Som svensk medborgare tänkte jag att det var en märklig procedur men jag brydde mig inte så mycket om det.
Men när Rocky Cueva, som har en universitetsexamen och som har bott i Sverige i många år, blev uppmanad att läsa högt ur ett papper med enklare instruktioner blev han upprörd.
– Trots att intervjuaren redan visste att jag uppfyllde alla kunskapsmässiga krav för ett jobb som städare, ville hon kolla om jag kunde svenska. Det gjorde ont, men jag behövde ju jobbet. Så jag läste, berättade han för Sydsvenskan.
Antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering hjälpte honom att göra en stämningsansökan mot Lunds kommun hos tingsrätten.
Och nu har förlikning ingåtts. Lunds kommun beklagar att Rocky Cueva behövde styrka sin identitet genom att visa sitt pass.
"Ingen ska behöva känna sig diskriminerad i Lunds kommun", skriver kommunen på sin hemsida. "Enligt riktlinjerna ska identiteten även kunna styrkas med andra typer av id-handlingar", skriver kommunen.
– Det visar att Lunds kommun förstår och nu hoppas jag också att de ska förändra sitt arbetssätt.
Det är Karin Henrikz, jurist vid antidiskrimineringsbyrån som har företrätt Rocky Cueva.
– Att behöva visa pass är en direkt diskriminering. Att be den arbetssökande läsa högt anser vi är indirekt diskriminering. På den punkten har kommunen varit flytande.
Lunds kommun kommer även följa upp rutinerna för att förhindra att liknande händelser ska inträffa.
– Det är positivt att kommunen insett att det har blivit fel och att man är beredd att jobba med detta, säger Karin Henrikz.
Enligt Lunds kommuns HR-direktör Karin Odhnoff följde den rekryterande chefen inte kommunens riktlinjer när pass efterfrågades specifikt.
– Det är av den anledningen vi har valt att ingå förlikning, säger hon.
– Vid en anställningsintervju ska man kunna styrka sin identitet, men det måste inte vara med ett pass.
Att Rocky Cueva fick utföra ett läsprov, trots sin svenska universitetsexamen och att han arbetat som lokalvårdare, är det däremot inget konstigt med, enligt Karin Odhnoff.
– När det gäller vissa arbeten behöver vi kontrollera att den anställde kan läsa och ta till sig skriftliga instruktioner, säger hon.
– Samtliga som sökte det här jobbet fick göra samma arbetsprov, läsa, oavsett språklig bakgrund.
Läs alla artiklar om: Rocky Cueva
Gå till toppen