Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Sjuor fick släcka brinnande dockor

Vad gör man om det börjar brinna när man är på ute på klubb? Och vad händer om man blir gripen av polisen? Det fick kommunens sjuor lära sig när polisen och räddningstjänsten ordnade trygghetsdagar.

Jennifer Ljung från Montessori Bjerred såg snabbt till att elden som räddningstjänsten tänt släcktes ordentligt.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det här är ett utmärkt tillfälle för oss att träffa ungdomarna och prata om viktiga saker, säger kommunpolis Håkan Persson, som var på plats vid räddningstjänsten i Lomma på onsdagen.
Under både tisdagen och onsdagen samlades sjundeklassare från alla skolor i kommunen för att prata om nätmobbing, droganvändning och dess konsekvenser, ungdomsbrottslighet och vikten av kost och motion.
Av Livräddningssällskapet fick de dessutom lära sig hjärt- och lungräddning och räddningstjänsten visade hur man bäst släcker olika sorters bränder.
– Det var inte så svårt eller obehagligt. Det var faktiskt ganska häftigt, säger Mette Bergmanis från Montessori Bjerred efter att hon släck en brinnande docka med hjälp av en filt.
Hon tyckte att det var bra med en trygghetsdag eftersom hon fick lära sig hur man ska agera om hon själv eller någon i hennes närhet skulle vara med om en olycka.
– Man får träna sig i hur man ska tänka, säger Mette Bergmanis.
Att släcka en brinnande docka var ingen konst för Mette Bergmanis.Bild: Ingemar D Kristiansen
Samtidigt som en grupp sjuor släckte den brinnande dockan fick ett annat gäng öva sig på att använda en brandsläckare.
– Jag har aldrig behövt släcka en brand men det är nog bra och veta hur man gör, säger Jennifer Ljung, som också går på Montessori Bjerred.
De båda trygghetsdagarna avslutades sedan med ett disco. Men syftet med festen var inte att ungdomarna skulle få dansa av sig, utan att de skulle tänka på vad de ska göra om det börjar brinna i en offentlig lokal.
– Det är alltså en övning i att vara uppmärksam. Vi har ju sett tragedier som discoteksbranden i Göteborg och om vi kan förbereda ungdomarna och få dem att exempelvis vara uppmärksamma på om det finns några nödutgångar så kanske vi kan förhindra att sådana katastrofer händer igen, säger kommunpolis Håkan Persson.
– Kunskaperna som vi ger dem här kan de bära med sig hela livet.
Vill du ha fler nyheter från Lomma kommun? Gå då in och gilla ”Här i Lomma” på Facebook och få alla våra senaste nyheter rakt in i ditt eget flöde.
Gå till toppen