Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Skåne förblir Skåne

Skåne kommer att förbli Skåne. Det har den statliga Indelningskommittén beslutat.

Bild: Britt-Mari Olsson
Kommittén meddelade på ett samrådsmöte i Stockholm på onsdagsförmiddagen att man bestämt sig för att arbeta vidare med nya region- och länsgränser i mellersta och norra Sverige, men låter sju sydsvenska län – Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Jönköpings län, Kalmar län och Östergötland – behålla dagens gränser och residensstäder.
Genom beslutet väntas Södra sjukvårdsregionen bestå. Det säkrar ett oförändrat stort patientunderlag till universitetssjukhusen i Malmö och Lund.
- Idag visade man att man slutligen lyssnat på kritiken. Vi fick beskedet att man backar och att det inte blir någon storregion för Skånes del till 2019, säger Birgitta Södertun (KD), den skånska representant som var med på Indelningskommitténs möte.
Läs också Storregioner redan år 2019
Beskedet möts av positiva kommentarer också från andra partier i Skåne. Det finns en bred skånsk samsyn om att Region Skåne och Skåne län bör behålla dagens storlek.
Tidigare har Indelningskommittén ignorerat Skånes protester och föreslagit att Skåne skulle slås ihop med Blekinge i vad som skulle bli Sveriges tredje minsta region.
Indelningskommittén tänker nu bara gå fram med planerna på storregioner för Norrland (Västerbottens, Norrbottens, Västernorrlands och Jämtlands län), Svealand (Örebro, Västmanland, Gävleborg, Uppsala och Sörmlands län) och Västra Götaland (Västra Götalands och Värmlands län).
– Det är bra för Skånes invånare och i synnerhet för patienterna att man i nuläget inte vill röra kartan och de upparbetade samarbetena mellan regionerna i Skåne och södra Sverige, säger Birgitta Södertun.
Enligt regionrådet Carl Johan Sonesson (M) är beskedet om att Skånes gränser förblir oförändrade högst välkommet:
– Beskedet att det inte blir någon storregion i södra Sverige är en stor vinst. Nu får alla vi som tycker att Skåne är tillräckligt stort mer tid för att övertyga också staten om det, säger han.
Också Märta Stenevi, regionråd för Miljöpartiet, ser beskeden för Skåne som positiva.
– Nu slipper vi att bli inlåsta i en administrativ region från 2019. Målsättningen är att vi mer ingående ska diskutera hur vi i Skåne kan behålla en större funktionell region i södra Sverige – till fromma för bland annat sjukvårds- och trafikplanering, säger hon.
Gå till toppen