Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Akut kris i psykiatrin i Malmö

Tre specialistläkare inom psykiatrin sade upp sig i april, sedan tidigare står sju läkartjänster vakanta. Krisen inom psykiatrin i Malmö håller på att bli akut. Sedan 4 maj tar den ena allmänpsykiatriska mottagningen inte emot nya patienter som kommer på remiss.

– Vi kan inte garantera patientsäkerheten. Vi har larmat om personalbrist och vårdplatsbrist i åratal men det händer ingenting, säger Susanna Ringskog Vagnhammar, överläkare vid mottagningen på Drottninggatan.
De båda mottagningarna på Drottninggatan och Fosievägen får in 70 nya remisser i veckan.
– Jag har redan 250 patienter. Politikernas löfte i vårdgarantin om en läkarkontakt inom tre månader är omöjligt att hålla.
I början av maj höll arton specialistläkare inom psykiatrin ett krismöte med regionrådet Anders Åkesson (MP) för att förklara sin oro. I ett brev till regionpolitiker från alla partier beskriver de nu en situation som är på väg att bli helt ohållbar.
Under de senaste fem åren har 26 vårdplatser försvunnit från den psykiatriska slutenvården. Om de tre uppsägningarna från mottagningen på Fosievägen går igenom saknas sammanlagt tio specialister inom allmänpsykiatrin.
I brevet beskrivs konsekvensen av vårdplatsbristen i Malmö:"... endast svårt sjuka patienter med vårdintyg eller allvarlig självmordsrisk får plats inom slutenvården."
– Samtidigt har den psykiatriska slutenvården lägst bemanning på nätter och helger i hela Skåne, säger Susanna Vagnhammar Ringskog.
En konsekvens av personalbristen är att många patienter inte kan få ut nya recept på adhd-mediciner som de behöver, eftersom bara specialistläkare får skriva ut de centralstimulerande medel som är den vanligaste behandlingen.
I samråd med huvudskyddsombud har specialistläkarna på allmänpsykiatriska mottagningen på Drottninggatan beslutat att inte ta emot nya patienter på remiss. Nytillkomna får träffa tillfällliga hyrläkare.
Brevet som skickats till politikerna har skrivits under av 100 anställda inom psykiatrin i Malmö. Det innehåller en vädjan om fler slutenvårdsplatser, förstärkt natt- och helgbemanning, ökad läkar- och sköterskebemanning i den psykiatriska öppenvården och höjda sjuksköterskelöner för att behålla personal.
– Alla personalkategorier är eniga om att det inte går längre, folk säger upp sig för att de inte orkar.
Psykiatrin i Malmö har länge dragits med problem och fick förra året skarp kritik både från tillsynsenheten Ivo, och i Region Skånes egen genomlysning av psykiatrin. Så sent som i december lanserades en handlingsplan.
– Det var väl bra, men den innehöll en massa nya saker som skulle mätas, etikråd som skulle inrättas. Vi har fullt upp med att klara våra patienter, säger Susanna Vagnhammar Ringskog.
Den nye verksamhetschefen för vuxenpsykiatrin i Malmö, Hans Brauer, är medveten om problemen. I höstas lämnade han in ett behovsunderlag för utökad bemanning på de allmänpsykiatriska avdelningarna under jourtid och även för fler vårdplatser.
Resultatet av personalens larmsignal är att ett nytt möte ska hållas 30 maj, med politiker, specialistläkare och hela ledningen för psykiatrin i Malmö närvarande.
Regionrådet Anders Åkesson (MP), som lyssnat på personalen i Malmö, säger att han vill avvakta den rapport om läget i den psykiatriska slutenvården i hela Skåne som hälso-och sjukvårdsnämnden begärt. Den blir klar i slutet av maj.
– Det finns anledning att titta vidare på detta. Kanske blev det lite för skarpt när vi ökade antalet öppenvårdsplatser, delvis på bekostnad av slutenvården, säger han.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen