Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Besök Lunds hemliga rum

För första gången öppnas Kungshusets torn och Universitetshusets rektorsrum för allmänheten. Lördagen den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk på dörren till "Sveriges hemligaste rum".

Topputsikt är det från taket ovanpå tornrummet vind i Kungshuset i Lundagård. Här står Katrin Furustig och Maria Nord från Statens fastighetsverk, som lördagen den 28 maj bjuder in till stängda utrymmen. I kungshuset från slutet av 1500-talet finns mycket att se. Besökare kommer som högst till tornrummet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är en mäktig upplevelse att känna den mörka 1700-talstrappans ojämnheter under fötterna i Kungshuset. Den är sned och vind eftersom de drygt två meter långa ekstockarna inte fick torka färdigt innan de sattes på plats.
Tornrummet ligger en modernare trappa högre upp och erbjuder sköna vyer över Lundagård, där tulpanträd möter våren som ersättare för uttjänta hästkastanjer.
– Här låg John Mortimer Agardhs observatorium, berättar Anders Bodin om det högt belägna rummet och förklarar att astronomiprofessorn inte blev så känd i den rollen, eftersom han istället fick fördjupa sig i en inventering av svensk höjdtopografi.
Trappan upp i Lundagårdshuset.Bild: Ingemar D Kristiansen
Anders Bodin tror att de som senast smög sig till tornrummet var studenter vid filosofiska institutionen, som använde huset fram till för två år sedan.
I samband med Thomanders jul fick hugade Lundabor bara ta några försiktiga steg upp i den äldsta spiraltrappan. Då var också Carolinasalen i Kungshuset öppen. Nu finns det återigen möjlighet att träda in i salen där Linné och Tegnér en gång vistades. Den 28 maj visas här utställningen om biskop Peder Winstrup.
Katrin Furustig och Maria Nord från Statens fastighetsverk.Bild: Ingemar D Kristiansen
Missa inte pelarna som omger dörrarna in. De är från 1200-talet och ingick fram till 1800-talet i den mur som delade av kor och långhus i Domkyrkan.
Den bristande tillgängligheten för bland annat rullstolsburna är ett hinder som är på väg att röjas ur världen. 2018 är förhoppningen att en hiss ska göra större delen av Kungshuset åtkomlig för alla.
Den som aldrig blivit kallad till rektorn i Lund har heller aldrig sett rektorsrummet i Universitetshuset. Här har rektorerna avlöst varandra på stolen från 1882 till idag.Under Statens fastighetsverks satsning "Hemliga rum" visas fler spännande utrymmen i huset.
För första gången öppnas Kungshusets torn och Universitetshusets rektorsrum för allmänheten.Bild: Ingemar D Kristiansen
Mer händer den 28 maj. Bland annat föreläser chefen för Historiska museet, Per Karsten, Göran Larsson, tidigare chef för Malmö museer och kulturarvsspecialisten Anders Bodin. Trädintresserade kan lära sig mer om förnyelsearbetet i Lundagård och vara med vid planteringen av en historisk Linnélind, som samlat krafter i en kruka i Botan. Barn får spränga gränserna bland annat genom att färglägga Kungshuset som graffittikonstnärer. Nyfikna kan få förhandskika på Skissernas museums nya tillbyggnad.
Pelarna som omger dörrarna är från 1200-talet och ingick fram till 1800-talet i den mur som delade av kor och långhus i Domkyrkan.Bild: Ingemar D Kristiansen

Så fungerar det

Gratisevenemang 28 maj mellan kl 10 och 16, som i vissa fall kräver kostnadsfria biljetter (hämtas samma dag i Statens fastighetsverks tält utanför AF-borgen). Räkna med kö vid entrén till Universitetshuset och utanför Kungshuset för torntitt. Historiska museet har fri entré. Hela programmet hittar du på Statens fastighetsverks hemsida www.sfv.se
Gå till toppen