Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis toabesök i Fi-budget

I sitt förslag till kommunens budget vill Fi satsa på genuspedagoger och tak över huvudet för alla EU-migranter. Satsningarna ska finansieras med en rejäl skattehöjning.

Pernilla West (Fi)Bild: Ingemar D Kristiansen
Feministiskt Initiativ gör gemensam sak med Vänsterpartiet när det gäller storsatsning på jämställda löner, ett försök med sex timmars arbetsdag och egen beställningscentral för färdtjänsten.
Båda partier vill också lägga 15 miljoner kronor på att snabbt avskaffa delade turer i äldreomsorgen.
Genuspedagoger samt hbtq-certifiering av grundskolor vill FI lägga sammanlagt 2,4 miljoner kronor på. Kommunen behöver också en heltidsanställd jämställdhetsstrateg.
– Majoriteten av jämförbara kommuner har redan det, säger Pernilla West (FI).
Tidigare miljöpartisten Joakim Månsson Bengtsson som hoppat över till FI var för första gången med på sitt nya partis budgetgenomgång och presenterade en satsning för EU-migranter – eller EU-medborgare i utsatthet, som enligt honom är en lämpligare benämning.
– Om man jämför oss med andra kommuner så är Lunds satsning liten, men vi har ändå kommit väldigt långt med de pengarna. Vi vill höja anslaget från 700 000 kronor till två miljoner, då får vi två härbärgen och kan ha tak över huvudet-garanti.
FI vill också sänka avgifterna på Kulturskolan med tusen kronor per barn och år för att göra det möjligt för fler att delta oavsett familjens ekonomiska situation. Det beräknas kosta två miljoner kronor nästa år.
En av de mindre satsningarna är gratis toabesök på Stadsbiblioteket som beräknas kosta 75 000 kronor.
– Det ska inte kosta att gå på toaletten, det är en mänsklig rättighet faktiskt, och bör vara gratis, säger Pernilla West.
Fi vill också att vegetarisk mat ska vara huvudalternativet i skolbespisningen, men det kostar inget utan blir i stället en besparing.
För att finansiera sina satsningar vill FI höja skatten med 41 öre. V vill höja skatten med 35 öre medan andra partier inte vill höja skatten alls.
För den som har en månadslön på 25 000 kronor skulle en höjning på 41 öre inneböra drygt hundra kronor högre skatt per månad.
Gå till toppen