Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så förändrar du ditt hem på liten budget

Bloggaren Agnes Hammar ger fem tips om hur du gör om hemma med enkla medel.

Bild: Hanna Rahlén
– Jag blir inspirerad av att ha ett problem att lösa. Om jag har ett hörn som jag behöver fylla så börjar jag direkt fundera på hur jag kan lösa det.
Agnes Hammar driver bloggen ”HejRegina” på Elle Decoration och den som hänger med där vet att hennes hem lever och förändras hela tiden.
Att göra om hemma förknippas kanske ofta med stora och varaktiga förändringar. Eller att det ska vara dyrt och omständligt. Men så behöver det inte alls vara.
– Allt måste inte vara för evigt. Var modig och får du en idé så testa. Saker är inte så allvarliga, det går alltid att göra så att man blir nöjd och i värsta fall kan man alltid ställa tillbaka allt som det var innan, säger Agnes Hammar.
Agnes Hammar satte på nya soffben på den gamla soffan och gjorde egna mönster på den neutrala mattan.Bild: Hanna Rahlén
När hon själv ska göra om utgår hon främst från sitt eget hem och vad hon önskar att hon hade.
– Ens eget hem är det bästa inspirationsstället. Finns det något du verkligen vill ha hemma eller som du behöver så kan du alltid testa om det är något du kan göra själv. När jag gör om hemma gillar jag att göra det med en twist så att det passar mig lite bättre. Jag gör saker lika mycket för att det är roligt att göra dem som för att det är roligt att komma på idéer.
Tillfällen när hon gjort något mer till sitt eget är när hon bytt ut de vanliga soffbenen till några mer unika eller när hon köpte en neutral matta men tejpade på ett eget mönster.
En gammal karta och en jordglob matchas av mosaikbordet.Bild: Agnes Hammar
Förutom problem inspireras Agnes av roliga och fina material, berättar hon.
– Vänta, jag måste visa dig!
Hon reser sig och kilar iväg. När hon återvänder har hon en rulle under armen.
– Det här kom som emballage i ett paket jag fick häromdagen men kolla så fint! Det här skulle kunna bli hur bra som helst att spänna upp som en canvas eller göra en lampskärm av det. Vi får se vad det blir.
Agnes Hammar återanvänder olika material hon hittar, som det här pappret som kom som emballage i ett paket.Bild: Hanna Rahl��n
Det är ett brunt papper som med sina många hål ser ut som ett tätt nät.
– Något sånt här borde ju dessutom gå att göra själv, bara att göra hålen som de är gjorda här, tillägger hon.
Vill man skapa förändring i hemmet måste det inte alltid handla om att måla om hela väggar, köpa nya möbler eller bygga om. Att bara förändra detaljer skapar en ny känsla.
– Man får tänka i det lilla också. Kanske börja med att måla om en kruka eller tejpa upp något på väggen.
Ett sätt att förnya är att måla om en vägg.Bild: Agnes Hammar
Har man svårt att komma på idéer eller komma igång kan man leta efter bilder där man gillar känslan och utgå ifrån det man gillar i bilden, tipsar Agnes.
Eller så kan du läsa Agnes egna tips här.
Agnes Hammars fem tips
1. Måla om en vägg
Det behöver inte vara så svårt, bara dra ut möblerna lite och lägg papp. Var inte feg utan ta en färg du gillar nu, det går alltid att måla om igen när du vill ha en annan. Du kan välja att inte måla hela väggen utan kanske testa att bara göra halva eller göra det utifrån ett mönster du tänkt. Får du färg över kan du spara den och använda en annan gång.
2. Flytta om det du redan har
Att möblera om är jätteroligt och helt gratis. Blir man inte nöjd direkt kan man ändå testa att ha kvar det i en vecka innan man ställer tillbaka det. Tänk efter vad du gillar med rummet och vad som inte funkar och förändra det sista. Ibland kan det räcka med att vända på något för att undvika att möblera ut med kanterna. Bästa knepet är att byta plats på de sakerna som är lika stora.
3. Gör om något som du tröttnat på
Använd dekorplast eller tyg. Känns det svårt att komma igång så kan du börja med något litet som att sätta dekorplast på en kruka. Sen kan du göra allt ifrån att klä om en kudde till att sy en ny klädsel till soffan. Jag tänker ofta att det är viktigare att det blir av än att det blir perfekt.
4. Gör en överdriven vägg
Det är effektfullt och behöver inte vara dyrt. Samla sidor från magasin och tejpa upp på väggen eller framkalla massa instagrambilder och sätt upp på ett coolt sätt på väggen. Tejpa ett mönster eller skvätt färg över väggen. Bara jag börjar tänka på det så finns det hur mycket som helst man kan göra.
5. Bygg något eget
Om du vill göra något personligt men ändå något du behöver kan du bygga det själv. Det kan vara ett matbord eller en hylla kanske.
Gå till toppen