Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vandring på gröna tak

Augustenborgs botaniska trädgård förevisades för klimatintresserade åhörare. – Gröna tak ger bättre klimat, hävdade intendenten John Block som visade runt på taken.

Augustenborgs historia berättades av John Block innan visningen av takträdgården.Bild: Hussein El-alawi
Det är bråda dagar just nu för John Block på Scandinavian green roof institute på Ystadvägen.
Läs också Klimatvecka ska visa på positiva krafter för att rädda miljön
– Det är två, tre visningar i veckan och imorgon kommer ryska upplagan av National geographic och gör reportage, berättade han under tisdagens visning.
Intendent John Block berättar om takträdgårdens olika funktioner.Bild: Hussein El-alawi
Det femtiotal åhörare som kom till visningen, som var en programpunkt i den pågående klimatveckan, fick innan de klev upp på taken höra historien bakom den gröna trädgården. Området Augustenborg, som byggdes under åren 1948-1952, var först ett föredöme i välfärdsbygget men förföll några decennier senare och på 1990-talet blev det aktuellt med en upprustning och uppryckning för hela området under projektnamnet Ekostaden Augustenborg. Bland annat anlades ett öppet dagvattensystem med kanaler som ger karaktär åt området. Och 1998 startade anläggandet av takträdgårdarna på industri- och kontorslokalerna utmed Ystadvägen och 2001 kunde de öppna för besökare.
På det här taket samsas olika arter av fetknoppssläktet och fetbladssläktet samt en mossutställning.Bild: Hussein El-alawi
– Gröna tak ger bättre klimat och en viss bullerdämpning. Dessutom hjälper de till och kyler ned temperaturen fem grader kring solcellerna vi också har på taket, berättade John Block där han stod i den alvarsliknande grönytan på trädgårdens högsta punkt.
Jennie Kind var en av åhörarna på takträdgårdsvandringen.Bild: Hussein El-alawi
Jennie Kind var en av åhörarna.
– Jag har läst till landskapsarkitekt på Alnarp och har hört mycket om trädgården och så bor jag på Augustenborg sedan 2013. Trots det är det första gången jag är här, berättade hon.
Hon gillade vad hon såg, men:
– Jag trodde det skulle vara större. Och så skulle det gärna vara lite mer kuperade ytor.
Gå till toppen