Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ambitiösa Stormfågel flyger över vida marker

StormfågelBild: Donovan von Martens
Den här pippin flyger över vida marker.
Göteborgsbaserade Stormfågel leds av basisten och kompositören Alfred Lorinius och sällan hör man mer ambitiöst gjord och genomarbetad jazz, som samtidigt har så mycket frihetskänsla i sig.
Den Malmöaktuella sextetten går över stilgränser på ett så målmedvetet sätt att det nästan inte märks.
Gruppen kopplar bland annat upp sig mot visa, symfoni­rock och fusion, men löder elegant ihop trådarna till en Stormfågelmusik.
Det gäller även när bandet, som i debutalbumets första spår, går från det lugna och harmoniska via gemensamt tungt pumpande till rent fritt spräck. Romantik och rådrag.
Varje låt har flera delar i sig och Stormfågel bygger gärna upp ett musikaliskt drama eller låter det tona ut. Till det kommer ett sökande och experimenterande med klanger och ljud.
Bandet kan ståta med slipade musiker som pianisten Naoko Sakata och gitarristen Joel Fabiansson, men de fem instrumentalisterna bildar ett kollektiv där ingen röst blir viktigare än någon annan.
Allra mest präglar sångerskan Marie Nilsson händelserna. Hon täcker skalan från mjukt känslosam till snabb och kraftfull och sjunger naket och liksom nervigt vibrerande i balladerna, för att släppa loss driven ordlös improvisation när det drar iväg.
Flera texter fylls av starka och poetiska ord. Men i en krockar högt och lågt: orden "snuttifierar" och "rumphuggen" (med betoning på andra u-et) får samspela med "kalla vindar av sällsam art in i stormens öga".
Ser mycket märkligt ut på papper. Men det är ett tydligt betyg till Lorinius musik att det faktiskt fungerar när man lyssnar.
På onsdag spelar Stormfågel på Moriskan i Malmö.
ALBUMTIPS
Stormfågel: Stormfågel
Birgitta Flick Quartet: Dalarna
Danielsson/Neset/Lund: Sun blowing
Gå till toppen