Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Kritiserat företag får miljoner i bidrag – vd lever lyxliv

Arbetsförmedlingen har de senaste åren subventionerat lönerna på Eltecno med 50 miljoner kronor. Trots att vår granskning visar att anställda där pressas så hårt att de mår dåligt. Samtidigt plockar vd:n och delägaren ut stora vinster och köper lyxbilar.

Håkan Nilsson, vd för Eltecno.Bild: Hussein El-alawi
Som Sydsvenskan och HD tidigare har berättat ger industriföretaget Eltecno i Vellinge jobb till personer med funktionsnedsättning. Men anställda beskriver arbetsplatsen som ett fängelse där människor pressas, kontrolleras och är rädda.
Vår granskning visar också något annat. Gång på gång hittar företaget billig personal som har med sig olika bidrag från Arbetsförmedlingen.
Vet du mer? Har du liknande erfarenheter kring bidragsanställningar? Hör av dig till jessica.ziegerer@sydsvenskan.se eller 070-3781022.
Läs mer: Utsatta fast i usel arbetsmiljö på Skånes privata Samhall
Arbetsförmedlingen har de senaste åtta åren betalat 50 miljoner kronor till företaget, visar årsredovisningarna. Skattemedel har alltså bekostat en fjärdedel av lönekostnaderna.
Bland fallen finns anställda som aldrig tidigare haft bidrag när de har jobbat. Eller som efter anställningen hos Eltecno inte heller har behövt det.
”Den sista månaden hade jag inte råd att åka dit faktiskt. Jag hade inga pengar ens att köpa bensin till bilen för.”
Micael Andersson hade bara varit arbetslös i någon vecka när jobbförmedlaren Personalpartner föreslog att han skulle försöka få ett jobb i Eltecnokoncernen.
Han hade aldrig haft något bidrag under de fjorton år som han arbetat i Burlövs kommun. Men plötsligt blev det aktuellt.
– Min handläggare på Personalpartner nämnde direkt för företaget att jag hade dyslexi och att de då kanske skulle kunna få lönebidrag för mig, säger han.
Men för att få lönebidrag krävdes en utredning av dyslexin. Så han fick börja med tre månaders oavlönad praktik. Sedan blev det tre månaders praktik till. Han klarade att jobba gratis eftersom han fått ett mindre avgångsvederlag från Burlövs kommun. Men till slut gick det inte längre.
– Den sista månaden hade jag inte råd att åka dit faktiskt. Jag hade inga pengar ens att köpa bensin till bilen för, berättar han.
Då kom beslutet från Arbetsförmedlingen. Han ansågs behöva hjälp en timme om dagen och för det fick företaget lönebidrag på femtio procent. En stor del av lönen skulle alltså betalas av skattemedel. Och först nu fick han en visstidsanställning.
Micael Andersson jobbade på lagret. Han fick intrycket av att det fanns stora möjligheter att få fortsätta och fick höra att han var omtyckt. Men när perioden med lönebidraget gick mot sitt slut lät det annorlunda. Han fick plötsligt besked om att han inte fick fortsätta. Han höll inte måttet, levde inte upp till deras förväntningar, hette det.
Då hade han varit på företaget i ett år och fem månader.
Micael Andersson fick praktisera ett halvår gratis på Eltecno innan hans bidrag blev klart och han fick jobb.Bild: Lars Brundin
En annan anställd, Jimmy Johansson, berättar att han var lovad ett fast jobb 2010 när hans sex månaders provanställning gick ut. Istället blev han uppsagd, med förklaringen att det inte fanns mer jobb. Men en kvinnlig kollega som hade anställts efter honom fick stanna. Hon hade en bidragsanställning.
Historien bekräftas av den kvinnliga kollegan, som berättar att hon började med sex månaders oavlönad praktik efter att ha varit arbetslös i ett halvår.
– Precis innan min praktik gick ut fick jag reda på att jag skulle få vara kvar. Min chef sa: "Jag vill gärna ha dig kvar för att du är trevlig och snygg, men kravet är att vi kan få nystartsbidrag för dig". De lyckades få bidrag för mig nästan hela tiden fram till att jag slutade 2011, säger hon.
En annan man fick vara kvar så länge han var gratis och gjorde praktik. Förutsättningen var att han skulle jobba i ett långsamt tempo. Efter flera förlängningar fick han besked att han ändå inte fick någon anställning. Orsaken var att han var för långsam.
– Det var många månader, precis så länge som man får vara på ett ställe, så att företaget inte kan utnyttja en längre. Jag blev rätt sur. De hade sagt flera gånger: Du har bra chans till anställning.
Bild: Hussein El-alawi
Många uppgifter som rör Arbetsförmedlingens kontakter med företag är sekretessbelagda, men Sydsvenskan och HD har kunnat kartlägga kommunikation genom de anställdas egna journaler.
Ett fall visar hur Eltecno aktivt försökte få mer bidrag än det som var uppgjort från början. Det gällde en säljare som efter ett år med nystartsbidrag hoppades på en fast anställning.
Men på företaget tänkte man annorlunda. En hög chef på Eltecno mejlade istället myndigheten och frågade om nystartsbidraget, som ges till långtidsarbetslösa, kunde förlängas.
Svaret blev: Nej, det är inte möjligt enligt reglerna.
Säljaren slutade och började på ett annat företag - utan bidrag. Efter en tid blev han utan jobb igen. Då fick han återigen ett erbjudande från Eltecnokoncernen.
Och nu var karenstiden över. Han hade varit arbetslös en period - och företaget kunde få bidrag igen.
– Den andra gången kunde man göra om det här med nystartsbidrag en gång till. Arbetsförmedlingen godkände det, säger han och undrar hur det var möjligt.
När säljaren sa upp sig för gott från företaget förra året var det för att han hittat ett annat jobb. Inte heller den här gången behövdes bidrag från Arbetsförmedlingen för att han skulle få arbeta.
Även tidigare anställda Maria Arnell ställer sig frågande till att företaget under flera år fick bidrag för hennes arbetsinsats. Stödet var tänkt att finnas under en prövotid för att se om hon klarade jobbet.
– Och det gjorde jag ju. Så vid ett tillfälle sa jag till arbetsgivaren att jag skulle ifrågasätta hos Arbetsförmedlingen varför det skulle vara bidrag för arbetet. Jag var ju absolut inte i behov av det. Då träffade arbetsgivaren Arbetsförmedlingen utan mig och gjorde upp om det. När jag frågade om jag inte skulle träffa Arbetsförmedlingen så sa arbetsgivaren: "Det är gjort. Det är klart!" säger hon.
Sedan Maria Arnell sade upp sig 2013 är hon heltidsanställd utan bidrag hos en ny arbetsgivare.
Petra Petersson ifrågasatte sitt bidrag, men blev inte av med det förrän hon sökte nytt jobb.Bild: Jenny Leyman
Det samma hände Petra Petersson, vars fall Sydsvenskan och HD tidigare har granskat. Företaget beviljades lönebidrag för henne i sju år trots att hon aldrig skickade in läkarintyg, att maxlängden normalt är fyra år och att hon själv påtalade att hon inte ville ha en subventionerad anställning. I dag har också hon en ny anställning utan bidrag.
I vår granskning har vi pratat med närmare 50 personer som är eller har varit anställda inom Eltecnokoncernen. Många har känt att det var ett krav att de hade ett bidrag för att få en anställning.
Läs mer: Kodad som sjuk i sju år för att jobba
– Jag hörde att de inte var jätteintresserade när jag pratade med dem först. Men när jag sa att jag var berättigad till nystartsjobb så var det lite annat ljud i skällan, säger en tidigare anställd.
*
Samma dag som vi besöker Eltecno ska en ny jobbsökande - med bidrag - komma på anställningsintervju. Vd Håkan Nilsson har själv kontaktat Arbetsförmedlingen för att hitta någon som kan hjälpa till att göra produktblad.
– Jag slängde ut frågan till Arbetsförmedlingen. Har ni någon som passar den här profilen? Då kom de tillbaka och sade: Här har vi en kille. Och utan att ställa frågan säger de "han är berättigad till dubbla jobblöneavdrag", eller vad det nu heter, berättar Håkan Nilsson.
Flera anställda har upplevt att de bara har varit intressanta för er om de har fått bidrag?
- Det låter konstigt. Varför skulle de ha lönebidrag bara när de är här?
Är det en ekonomisk vinst att ni tar emot människor med bidrag?
– Jag förstår inte vad du menar med det. Man får en kompensation som är till för att det ska bli plus minus noll.
Om ni inte hade haft människor med bidrag, skulle ni då få samma ekonomiska resultat?
– Man kan jämföra med kollegor med samma kunder, då har vi ungefär hälften av omsättningen per anställd. Vi läser ut att vi har en helt annan arbetstakt, säger han och poängterar att de som har anställningsstöd inte jobbar fullt ut.
Men långt ifrån alla bidragsanställda har en anpassad arbetstakt. Eltecno har de senaste fem åren fått 5,3 miljoner i ersättning för nystartsjobb. Det bidraget riktar sig till långtidsarbetslösa som inte behöver några särskilda stöd.
Håkan Nilsson menar däremot att även de har en lägre arbetstakt.
– Om man är ny på jobbet så har du en annan takt. Och har du varit frånvarande från jobbet i två år så har man en annan takt.
Håkan NilssonBild: Hussein El-alawi
Samtidigt som Arbetsförmedlingen år efter år har stöttat företaget med miljontals kronor har ägarna plockat ut stora vinster.
Förra året betalade Eltecnokoncernen nästan 4 miljoner kronor i lön och pensionskostnader till vd och styrelse. Styrelsen består av ägarna Håkan Nilsson, som också är vd, och Magnus Fritiofsson samt en suppleant.
Dessutom tog de ut en vinst på 3,6 miljoner kronor.
Sammanlagt har Håkan Nilsson och Magnus Fritiofsson plockat ut 15 miljoner kronor i vinst de senaste åtta åren.
Håkan Nilsson spenderar pengarna bland annat på bilar. I höstas köpte han en Lamborghini Huracan, som av återförsäljare kallas "en av bilvärldens hetaste sportbilar". Den har ett nypris på runt 2 miljoner kronor. I hans privata fordonspark ingår dessutom en Ferrari från 2013, en Mercedes Benz SL 350 och två Mini Cooper.
Bilder på sociala medier vittnar om resor, spahelger, gourmetmiddagar och shoppingturer.
”Det är naturligtvis det mest intressanta att Arbetsförmedlingen använder detta för att få ut sina arbetssökande. Detta är, till syvende och sist, ett politiskt problem. Man har lovat att få ner arbetslösheten.”
Lyxen är Håkan Nilsson väl värd, säger en tidigare säljare på Eltecno.
- Håkan är en tuff och framgångsrik pitbull. Han trampar på tår och är en ångvält. Men jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb. Han är en entreprenör som lyckas. Visst, han har tuffa nypor ibland men jag tror det behövs. Och det är ändå 80 anställda som vaknar på morgonen med en arbetsplats att gå till. Då får man köra Ferrari så mycket man vill, säger han.
Andra upplever det annorlunda.
I februari 2014 hade företaget nyligen sagt upp folk. Sämre ekonomiska tider hade lett till arbetsbrist, var förklaringen. Men under en lunchrast, när flera anställda stod ute, gled en ny röd Ferrari in på Eltecnos parkering. Ut klev vd Håkan Nilsson och hans sambo.
– De parkerade precis framför de anställda, de som var där med hjälp av bidrag, på nåder. Det kändes utstuderat, som ett maktspel, säger en av de tidigare anställda som minns händelsen.
Några kollegor vägrade gå ut när han fick reda på uppvisningen.
– Jag mådde så dåligt av det. Det kändes osmakligt, säger en av dem.
Bilhistorien är en av flera exempel på Håkan Nilssons ledarstil som anställda reagerat på. Själv förstår han inte kritiken och menar att han idag inte har något direkt med de flesta anställda att göra.
– Jag förstår inte var kritiken kommer från, säger han.
*
Hur många bidragsanställda har Eltecno? Arbetsförmedlingen att det skulle kunna skada företaget om det avslöjades. Håkan Nilsson säger att han ska redovisa siffrorna, men skickar aldrig dem. IF Metall, som företaget har hängavtal med, säger dock att Eltecno har fler arbetsmarknadsinriktade insatser och bidrag än de flesta andra företag. Dessutom ligger lönerna bara strax över lägstanivån.
– Det är naturligtvis det mest intressanta att Arbetsförmedlingen använder detta för att få ut sina arbetssökande. Detta är, till syvende och sist, ett politiskt problem. Man har lovat att få ner arbetslösheten, säger Håkan Nilsson.
På Eltecno finns alltid nya jobb. Praktikanter och anställda avlöser varandra.Bild: Hussein El-alawi
Tidigare fick företag bara ha en bidragsanställd per fem anställda. Den regeln är nu borttagen. Arbetsförmedlingen har inga begräsningar för hur många som i dag kan komma till ett och samma företag. Men de vill inte prata om dem och hänvisar till sekretess.
- Vi kan inte svara på frågor om enskilda företag. Men om man tittar generellt hur vi jobbar så är det utifrån individer som vi kan gå in med stöd. Det handlar inte om att vi ger till specifika företag, säger Pia Gustavsson, chef för Arbetsförmedlingen i Skåne.
Hon upplever inte heller att företag är ute efter bidragen utan säger att det främst är kompetens de letar efter.
Men hur kan en person ha nystartsbidrag, bli arbetslös och sedan få ett nytt nystartsjobb på samma ställe? Ja, det är inget problem enligt Arbetsförmedlingens regler.
- Man kan ha ett nystartsjobb, bli arbetslös och efter ny kvalifikationstid få nystartsjobb hos samma arbetsgivare, säger Pia Gustavsson.
Fotnot: Som tidningen igår kunde berätta avgick Håkan Nilsson som vd efter att intervjun gjordes.
Vet du mer?
Har du liknande erfarenheter kring bidragsanställningar? Hör av dig till jessica.ziegerer@sydsvenskan.se eller 070-3781022.

Vad innebär de olika bidragen?

Arbetsförmedlingen betalar anställningsstöd till företag som ger jobb till människor som har haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det finns en rad olika bidrag.
Lönebidrag: För dem som har en funktionsnedsättning som innebär en nedsatt arbetsförmåga. Ersättning bedöms i varje enskilt fall. Ska trappas ner med tiden, maxtid oftast 4 år.
Nystartsjobb: För personer som har varit utan jobb en längre tid. Ges oftast lika länge som personen varit arbetslös. Upp till 63% av lönen.
Yrkesintroduktionsanställning: För unga utan relevant yrkeserfarenhet. Upp till 55% av lönen.
Instegsjobb: För nyanlända. Upp till 80% av lönen. Högst två år.
Särskilt anställningsstöd: För dem som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin. Upp till 85% av lönen. Oftast 1 år.
Trygghetsanställning: För dem som har en funktionsnersättning som ger en nedsatt arbetsförmåga. Ersättningen bedöms i varje enskilt fall. Fyra år i taget.
Praktik: För den som är arbetslös. Gratis för arbetsgivaren. Försäkringskassan betalar aktivitetsstöd till den arbetslöse. Max 6 månader.
Källa: Arbetsförmedlingen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Granskning: Eltecno
Gå till toppen