Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MUF tar avstånd från Kinberg Batras hårda flyktingpolitik

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har inte med sig sitt ungdomsförbund på sin nya hårda flyktingpolitik. Om man sneglar på SD för att locka väljare blir det fel, säger Louise Meijer, vice ordförande i MUF: "Partiet tappar kursen."

Louise Meijer gillar inte partiledaren Anna Kinberg Batras flyktingpolitik.Bild: Lars Brundin
Bland de 1 700 moderater från hela landet som nu är samlade på "Sverigemöte" i Malmömässan är stödet starkt för partiets nya hårda flyktingpolitik.
Under Anna Kinberg Batra har Moderaterna gjort ett tvärt lappkast.
Borta är Fredrik Reinfeldts generösa "öppna era hjärtan".
I dag står partiet inte bara bakom regeringens skärpningar med id-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare krav för anhöriginvandring. Moderaterna vill gå längre, stänga gränsen helt och skicka tillbaka alla nya asylsökande till Danmark. Enligt Kinberg Batra behöver Sverige en "flyktingpaus".
– Vi i MUF gillar inte flyktingpolitiken. Vi tycker inte "flyktingpaus" är rätt sätt uttrycka sig på. Inte rätt sak göra när så många människor är på flykt", säger Louise Meijer från Lund.
Inför Sverigemötet har partisekreteraren Tomas Tobé sagt att Moderaterna har "stor potential" att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Betet är en flyktingpolitik som påminner om Jimmie Åkessons.
– Analysen är korrekt. Om många väljare röstar på SD för att de vill se en skärpt asylpolitik och Moderaterna skärper asylpolitiken, då är det en rimlig slutsats att fler röstar på oss. Men jag tycker politiken är dålig, säger Louis Meijer.
– Moderaterna ska inte förhålla sig till SD som att det enda vi ser är att vi behöver kopiera deras politik för att ta tillbaka väljare. Det leder till att vi tappar kursen.
Den nya moderata flyktingkursen uppskattas bland många skånska moderater. Distriktsordföranden Lars-Ingvar Ljungman har tidigare sagt att han anser att "beröringsskräcken" med SD är "larvig".
– SD bottnar i nazistiska och till viss del fortfarande rasistiska grundvärderingar. Det är absolut ingen värdegrund som Moderaterna delar, säger Louise Meijer.
Hon och ungdomförbundet vill att Sverige genast återinför permanenta uppehållstillstånd samt att Moderaterna släpper kraven på "flyktingpaus" och att alla asylsökande ska sättas på vändande tåg eller båt till Danmark och Tyskland.
– Vi ska stå upp för en öppen asylpolitik. Då måste vi pröva de fall som kommer till Sverige.
Om MUF är kritisk till partiets flyktingpolitik så står man till fullo bakom den integrationspolitik Anna Kinberg Batra vill driva: Sänkta trösklar till arbetsmarknaden. Nya anställningsformer så att nyanlända lättare får jobb. Förenklad plan- och bygglag för att råda bot på bostadsbristen.
Men MUF är kritiskt mot partiledningen för att den inte driver sin integrationspolitik hårdare.
Om Anna Kinberg Batra nu inte vill fälla Stefan Löfvens regering så borde hon åtminstone samla alliansen bakom enskilda integrationsförslag och försöka driva igenom dem i riksdagen.
– Det är trist att alliansen inte lägger förslag som skulle göra att integrationen fungerar bättre, säger Louise Meijer.
– Om vi klarar integrationen kan Sverige gå tillbaka till en mer liberal och öppen flyktingpolitik.
Gå till toppen