Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anders Fagerström: Provence leder i rosa kriget

Aldrig har vi druckit så mycket rosé som nu.Men så har rosévinerna också blivit bättre, torrare, fräschare och mera matvänliga – och fler, konstaterar Anders Fagerström som gillar frisk, örtig rosé.

Provence har fått övertag i det rosa kriget. Allt fler tillverkare av rosévin har glidit över från hög- och rödrosa roséer till ljusa. Och inte bara det. Också syrafriskhet och torrhet har vunnit terräng, liksom en större örtighet på bekostnad av bred och solsöt och ofta godisliknande frukt.
Ni som läser denna spalt känner mig. Ni vet att jag attraheras av friskhet, syra och renhet och är, det erkänner jag, en syrafreak. Jag tycker att rosé, liksom för övrigt allt vin, i första hand är en måltidsdryck som ska kunna ackompanjera mat.
Men det ska även kunna fungera som apéritif. Och då, i båda fallen, är sött blask av white zinfandel-typ – en elak vinskrivarkollega kallar det ”möhippevin” – inte passande.
Men om smak ska man i övrigt inte disputera och de som gillar sådana viner är verkligen inte satta på undantag. Det finns massor av sötfruktiga roséer med svag syra att tillgå på monopolets hyllor på både box och flaska. Jag rekommenderar dock att de serveras iskalla; är de ljumma föreligger, i alla fall vad gäller mig, hopklibbningsvarning i strupen med ty följande risk att ljuta kvävningsdöden.
Så på detta uppslag har jag koncentrerat mig på roséer inom det doft- och smakspann som jag tycker att rosévin ska finnas inom: torrt, rent och friskt och gärna med örtiga och minerala övertoner. Och efter att ha provat hundratals har jag samlat ett gäng fynd eller riktigt bra köp att lyfta fram. Både i det ordinarie sortimentet och i beställningssortimentet, guldgruvan för oss som gillar vin vid sidan av allfarvägen.
Rosévin är en färskvara – även om det finns lysande undantag i både Provence och Rioja och annorstädes. Så det finns gott skäl att välja senaste årgång eftersom rosé tenderar att fort tröttna och tappa fräschör. Detta gäller inte minst box- papp- och petflasktappat vin (kolla tappningsdatum) och, ska jag tillägga, mindre buteljer. Åldrandebefrämjande syre sipprar in snabbare i plast och papp än i glas; i mindre flaskor är mängden luft i halsen större i förhållande till volymen än i hel- och magnumflaskor.
Rosé sägs ibland av förståsigpåare vara vin som aldrig kan mäta sig med gott rött eller vitt. ”Rosé funkar till allt men inte passar till något”, brukar det heta.
Lite orättvist, tycker jag. Rosé är – inte minst en sommardag – oslagbart till en fisksoppa, sallad eller till halstrad fisk eller kalv. En rosé av god sort närmar sig också de kvaliteter som riktigt bra vin har, även om de rika lagringstoner som vidlåder mogna vita eller röda inte kommer till uttryck. Det är direktheten och friskheten som är roséernas charm.
Sommaren är den stora rosésäsongen. Och visst är det något särskilt när aftonsolen bryts med en lycklig optisk kaskad i blekt rosa vin och vi låter doften av örter och bär i det blandas med den som kommer från säsongens blommor.
Men om molnen sätter upp – så vaddå! Man kan leka sommar både under paraplyet och framför brasan, bara man har lite rosa i glaset. Och glöm inte att roséchampagne är oslagbart till röda sommarbär!
PS. Smaken är olika. Men ändå måste jag varna för unkna Perlerose, vidrigt svavliga Black Tower Pink Bubbly och helt nerdekade 2014 (!) Hidden Rock Shiraz Grenache Rosé.

Vitt vin gjort på blå druvor

I avsomnade humorprogrammet "Rally" i P3 drev Peter Apelgren & Co med hysterin backstage i Melodifestivalen. Med göteborgskt energiska r konstaterades:
”Den populärraste drrinken här bakom är Dorrrrit, hälften rrött, hälften vitt.”
Men rosévin är inte Dorrit, vitt vin blandat med rött. Rosé är, enkelt uttryckt, vin som görs av blå druvor som ett vitt vin men där hela druvor har fått bada med ett tag innan skalen – det är där färgämnet sitter – avlägsnas. Ju längre bad, desto rödare vin.
Frankrike, med betoning på Sydfrankrike inklusive Provence, är hemlandet framför andra när det kommer till rosé, men även Italien, Spanien och USA är stora producentländer.

Rosé rusar uppåt

Det fanns en tid när rosévin verkligen var en sorts andraklassvin, ofta accentuerat av att gamla flaskor blivit liggande kvar på hyllorna från gångna år. Allra mest rosé dricks från maj till augusti men försäljningen är väderkänslig.
En het dag kan hyllorna tömmas, är sommaren kall blir flaskorna stående.2005 fanns 109 roséer i Systemets sortiment och svenskarna köpte två miljoner liter rosé. Men sedan har det – med undantag för ett litet dipp den tradiga sommaren 2015 – gått spikrakt uppåt.
I fjor såldes, trots dippet, 14 miljoner liter, vid pass två flaskor per svensk oavsett ålder och inställning till alkoholhaltiga drycker.– Och sortimentet har vuxit till långt över 500 olika roséer, berättar Ida Ingerö på Systembolaget. De flesta av dessa finns i beställningssortimentet och ett åttiotal i det fasta.

När dricker man rosé?

När man känner för det och det passar, så klart.Väljer man att dricka rosé på eftermiddagen kan det passa med en lite ”rödare” rosé – väl kyld – med mycket frukt i smaken. Sådan rosé kan också fungera utmärkt till grillade grönsaker och ljust kött med en smula krydda.Som apéritif eller till maten är en torrare, syrafrisk och mera raffinerad rosé att föredra. En ishink kan för övrigt vara en god investering för säsongen.

Femton fynd från ordinarie sortimentet:

4
2015 Puycheric Syrah Rosé, box 199 kr, flaska 69 kr2209, VdP d'Oc, Frankrike, kvalitet 1+. Rosé. Enkel men korrekt sydfransk rosé, möjligen var årgång 2014 ett strå vassare. Torr frisk och örtig – men flaskan är överlägsen och fyndmässig! Mat- och drinkrosé.
4
2015 Les Fumées Blanches Rosé, box 230 kr, flaska 84 kr22138, Frankrike, kvalitet 1+. Rosé. Ljusrosa och med smultrontoner i doften, friskt och ganska livligt i munnen med mer än anständig syra. Flaskan strået vassare. Matrosé.
4
2015 Juno Rosé, box 3 l, 189 kr2483, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 1. Rosé. En gräll box. Men med frisk och något soligt godisartad men ändå hyggligt spänstig frukt av jordgubbar och röda äpplen. Serveras väl kylt på gräsmattan, möjligen till en grillad kylling.
4
2015 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé, box 239 kr74050, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 1. +Rosé. Rödrosa. En tämligen kraftfull rosé med mycket bärsmak, viss solsötma men bra syra. Drink- och grillrosé.
4
2015 Mulderbosch Rosé, 82 kr6077, Coastal Region, Sydafrika, kvalitet 2-. Rosé. Rödrosa. Harmomiskt och lättdrucket men ändå med mera karaktär än boxen. Balanserad och harmonisk rosé med fruktfokus och syra, ett vin för gräsmattan eller buffén.
5
2015 Domaine de Collavery, 84 kr2859, Coteaux d'Aix-en-Provence, Frankrike, kvalitet 2. Rosé. Ljusrosa. Ofattbart mycket provensalsk charm för pengarna. Ungt, torrt och friskt örtigt, balanserat och synnerligen aptitretande. Apéritif- och matrosé.
5
2015 Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon, 88 kr3181, Bordeaux, Frankrike, kvalitet 2+. Rosé. En medelrosa rosé. Torr med viss struktur, väl sammansatt i doft och smak och med lite gröna blad som vackert matchar den älskliga jordgubbskaraktären. Matrosé.
4
2015 Cuvée Madame, 99 kr2203, Côtes de Provence, Frankrike, kvalitet 2+. Rosé. Ljusrosa. I valet mellan denna rosé och lillasystern Petite Cuvée Madame väljer jag denna alla veckans dagar. Här finns antydan till eld men den går inte ut över rosmarin- och slånbärstonerna. Matrosé.
4
2015 Grande Recolte, 109 kr75286, Côtes de Provence, Frankrike, kvalitet 2. Rosé. Ljusrosa. Torr och provensalskt örtrik med smultrontoner men med struktur. Läskande. Möjligen var 2014 lite vassare men förbaskat gott ändå. Mat- och drinkrosé.
4
2015 M de Minuty Rosé, 115 kr2590, Côtes de Provence, Frankrike, kvalitet 2+. Rosé. Ljusrosa. Stram och fräsch, finst��mt gräsig ton. Hög syra och tämligen stram, men läcker frukt balanserar fint. Matrosé i första hand.
4
2015 Valle Reale Cerasuolo Rosé, ekoodlad, 85 kr2242, Cerasuolo d'Abruzzo, Italien, kvalitet 2. Rosé. Blekrosa. Sommarlik frukt med körsbär och rosa äpple, frisk och behaglig syra och i eftersmaken en smula söt frukt. En trevlig gräsmatterosé.
4
2015 Les Lauzeraies Tavel, 109 kr2724, Tavel, Frankrike, kvalitet 3. -Rosé. Rödrosa. Fasta sortimentets enda tavel, rosédistriktet nr 1 i Rhône. Rik och sympatisk med ren och frisk frukt med litet körsbärsdrag och med mandelövertoner, en liten känning av skal och god syrastruktur. Kan användas vid alla tillfällen.
5
2015 Marqués de Cáceres Rosado, 79 kr2755, Rioja, Spanien, kvalitet 3. -Rosé. Aldrig har denna också tidigare utmärkta rosa rioja varit blekare, bättre, friskare och renare med öppen mogen, frukt (röda bär med litet tropiskt inslag) och spänstiga syror. Drink- och matrosé. Ett tvättäkta fynd!
4
2015 Ecologica La Pluma Rosé, ekoodlad, 89 kr2197, Penedès, Spanien, kvalitet 2+. Rosé. Blekrosa. En neutral och snyggt hållen torr rosé med rödbärig frukt och bra syrabalans – en neutral karaktär är av godo om vinet skall användas till mycket, exempelvis på en buffé.
4
2015 Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé, ekoodlad, 75 kr6921, Mendoza, Argentina, kvalitet 2. Rosé. Mormorsrosa. Bra, torr rosékaraktär med lite bett i syran och en mild, somrig bärfrukt – lite åt bigarråer – i både näsa och mun. Användbar allroundrosé.

Sex högst beställningsvärda rosa:

5
2015 By Ott, 169 kr77096, Provence, Frankrike, kvalitet 3+. Rosé. Blekrosa. Här kan vi tala om en elegant rosé. Läckert mogen frukt med lätt smultronton och persika, skir elegans och viss gräddighet och nobel syra. Till läcker mat.
5
2015 Marques de Riscal Rosado, 89 kr79295, Rioja, Spanien, kvalitet 2. +Rosé. Högrosa. Vinet doftar som det ser ut: röda bär. God kraft och med uppstramande syror, torrt och välgjort. En riktig matrosé till gott pris.
5
2015 Escapades Pinotage Rosé, 89 kr73202, Coastal Region, Sydafrika, kvalitet 2+. Rosé. Ännu ett högrosa vin. Torrt men inbjudande fruktigt som av stenfrukt (plommon och slånbär). Ett vin som man kan ta mer än ett glas av – på terrassen.
5
2015 AIX Rosé, 119 kr76141, Provence, Frankrike, kvalitet 3. Rosé. Kallrosa. Doftar och smakar som det ser ut: krispigt och friskt med procensalsk örtighet och lätt nypande syra och bra längd. Bra för många tillfällen, särskilt till sallader och fiskrätter.
5
2015 Sancerre Les Baronnes Rosé, 149 kr79737, Loire, Frankrike, kvalitet 3+. Rosé. Fast priset har stigit sedan i fjor är det värt varje krona: Krispigt torrt med mineralitet och en rödfruktighet, mest hallon, från pinot noir-skal. Stramt och härligt till det mesta och klarar ett år i källaren om det mot förmodan inte skulle gå åt.
5
2015 Leitz Eins Zwei Dry, 99 kr75396, Rheigau, Tyskland, kvalitet 3. Rosé. Laxrosa. Detta är något för syrafreaken. Pinot slår igenom och ger en syrlighet i smaken och jordgubbigheten är markerad. Torr, frisk och aptitretande. Lika gärna före maten som till den.

Fyra utmärkta rosébubbel i två prisklasser:

4
Blason de Bourgogne, 99 kr7687, Bourgogne, Frankrike, kvalitet 2. Rosa mousserande. Enkel, rättfram och torr crémant med jordgubbstoner och trevlig syra. Lika bra poolside som till jordgubbarna.
5
Rotari Rosé, 109 kr7701, Trentino, Italien, kvalitet 3. Rosa mousserande. En tia till kan göra mycket. Här finns livlig syra och generösa röda bär och ett stänk bergamott och nötter. Utmärkt drink före maten och ett utsökt salladsvin.
4
Gosset Grand Rosé Brut, 499 kr7405, Champagne, Frankrike, kvalitet 5-. Roséchampagne. Detta är torr och exemplariskt välgjord vit champagne som någon högre makt gett en förförande ton av mogna smultron och en makalös längd. Till all medelkraftig mat och allra helst till en smördegskaka garnerad med färska hallon.
4
2010 Louis Roederer Rosé, 549 kr77226, Champagne, Frankrike, kvalitet 5-. Roséchampagne. Ännu ung med gnistrande livslust och en syra i perfekt balans med utsökta röda bär, bergamott och en klingande mineralitet. Härlig längd, strålande nu och strålar mera om fem år.
.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen