Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Tre av fyra poliser överväger att sluta

Tre av fyra poliser i södra Sverige har funderat på att sluta, visar en ny undersökning. Låg lön uppges vara den främsta orsaken.

I en webbstudie utförd av Novus har 775 medlemmar i polisförbundet i Syd svarat, alltså i Blekinge, Kronoberg, Skåne och Kalmar län. 54 procent av de tillfrågade poliserna har funderat på att sluta och 20 procent letar aktivt efter ett nytt jobb.
82 procent anger att anledningen är att lönerna är för låga.
– Det är oroande och naturligtvis allvarligt. Man är missnöjd med att lönerna står still samtidigt som arbetsbelastningen ökar. För varje polis som slutar blir arbetsbelastningen för dem som är kvar tyngre. Då ser många ingen annan möjlighet än att sluta, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.
– Nu är det viktigt att behålla dem vi har och för det behövs kraftiga åtgärder. Bland annat måste det finnas en tydlig planering för framtiden. Risken är annars att ingen vill bli polis längre, säger Lena Nitz.
Annika Stenberg, regionpolischef i Syd, menar att man länge varit medveten om missnöjet.
– Jag tycker att det är olyckligt och beklagligt att så många medarbetare funderar på att sluta. Vi vet att folk tappat sugen, att det finns ett missnöje med löner och med organisationen överlag.
– Vi är inne i en stor omorganisation, den största i statsförvaltningen i modern tid. Det är en mycket turbulent situation. Redan har flera steg tagits för att höja lönerna för de lägst betalda poliserna. Vi har en samsyn med facket att vi ska ha en uppgradering av polisyrket.
För att vända situationen måste ledningen bli tydligare i vart organisationen är på väg, menar Annika Stenberg.
– Chefer på alla nivåer måste bli bättre på att kommunicera. Vi har inte varit tillräckligt bra på att skapa en bredare bild av vart vi är på väg och varför besluten ser ut som de gör. Hur den enskildes arbete hänger ihop med den större bilden. Det måste vi bli bättre på.
Gå till toppen