Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Från cykelbud till OS-cyklist

Hon är SM-medaljören i boxning som sadlade om från cykelbud till proffscyklist. Sara Mustonen åker till OS med en tydlig roll som hjälpryttare till stjärnan Emma Johansson och har absolut inga gulddrömmar.

Sara Mustonen har varit förskonad från skador, men får ont ibland ändå: ”Ja, i benen när jag får mjölksyra.”Bild: Lars Brundin
– Nej, inte i Rio. Det är helt uteslutet, säger Sara Mustonen, 35 år.
Om du bara skulle halka med i toppstriden?
– Om jag gör mitt jobb till fullo, alltså det som Emma Johansson behöver, då är jag helt färdig innan loppet avgörs. Innan vi kommer mot målet är det en stigning på åtta kilometer och den kommer jag inte att överleva mot de bästa, säger Sara Mustonen krasst.
Känns inte det trist?
– Förutsättningarna är olika. Alla kan inte vara bergsklättrare. När jag tar slut har jag gått på max så länge att jag inte längre kan följa hjulet som ligger framför.
Sara Mustonen ger ett väldigt ödmjukt intryck. Hon vet sitt värde, samtidigt som hon ser sig själv som en kugge i något större. Sara Mustonen är uppvuxen i Höganäs och började boxas i femtonårsåldern.
– Höganäs var ett bra ställe att växa upp på. Men jag längtade efter storstaden, så direkt efter gymnasiet flyttade jag upp till Stockholm, säger Sara Mustonen, som har SM- och NM-silver i boxning.
En armbågsskada gjorde att sportlivet tog en spännande vändning. En ny väg öppnade sig.
– Jag började jobba som cykelbud i Stockholm för att hålla mig i form. Sedan visade det sig att jag var relativt snabb och köpte en landsvägscykel. 2006 gjorde jag min första cykeltävling. Den andra tävlingen vann jag.
Allt gick med en fenomenal hastighet. En handfull månader efter debuten som tävlingscyklist hade hon ett proffskontrakt.
Steget från att vara cykelbud i Stockholmstrafiken till att jobba som cykelproffs i de italienska bergen var omskakande.
– Det var stort och nytt – med språket och tävlingarna. Det var ensamt och tufft. Jag visste inte riktigt vad det handlade om. Jag hade aldrig kört i berg, säger Sara Mustonen.
Cykelbudsjobbet var inte den sämsta bakgrunden.
– Jag är säker på cykeln och tekniskt skicklig. Det som var svårast att vänja sig vid var att köra i en stor klunga med en massa människor runtomkring. Först var det lite läskigt, säger hon.
Karriären gick vidare från Italien. Sedan 2014 kör Sara Mustonen för Team Liv-Plantur.
I sitt nederländska lag har hon en stor roll som lagkapten.
– Jag kommer med synpunkter på lagmötet. Hur vi ska köra, hur vi ska lägga upp taktiken. Oftast är jag med som en av de sista hjälpryttarna innan allt avgörs.
Vårsäsongen 2016 har emellertid varit splittrad för Sara Mustonen.
– Finns saker på det privata planet som inte gått som jag velat. Inte lätt att vara på resande fot när mycket händer i privatlivet, säger Sara Mustonen.
Basen är i Tyskland, men med en reservbas i Staffanstorp. Längtan efter Sverige har vuxit sig starkare. Hon funderar på att flytta till Malmötrakten för att ha nära till Kastrup.
Som 35-åring tar Sara Mustonen ett år i taget.
– Min väg mot toppen har inte varit spikrak, men jag älskar friheten på cykeln.
Vad tjänar man som cykelproffs?
– Det finns proffs som köper hus och proffs som kämpar för att betala hyran. Jag är mer åt det sistnämnda.
Hur mycket tränar du en normaldag?
– Allt från en timme till sex timmar. Det varierar. Snitthastigheten är inte det viktigaste, det är kvaliteten på träningspassen. När det är hårt ska det vara väldigt hårt. Det är inte alltid solsken och pigga ben, men det är ändå ren glädje, säger Sara Mustonen.
Och så får du äta hur mycket du vill?
– Nej, inte riktigt. Till frukost är det mycket havregrynsgröt, chiafrön, kaffe, kaffe, kaffe. Till lunch grönsaker och kyckling. Kvällsmat är det mer snabba kolhydrater, pasta och ris, i alla fall om det är tävling.
Rio-resan blir inte OS-premiären för Sara Mustonen.
När Emma Johansson tog OS-silver i Peking 2008 kom Sara Mustonen på 56:e plats, men gjorde det otacksamma jobbet som hjälpryttare.
– Det är en individuell lagsport och du behöver dina lagkamrater för att vinna. Samtidigt har jag mina egna chanser här och där, men jag måste också inse mina begränsningar. I Rio är det självklart att vi kör för Emma. Alla har en liten del av den eventuella medaljen.
Sara Mustonen berättar att OS-banan i Rio de Janeiro är hård och det talar till Emma Johanssons fördel. Anspänningen är avsevärd för alla inblandade.
– Redan i vintras påbörjades förberedelserna. I svenska hem är OS störst och det är inte så ofta vi får tv-tid. Klart att vi vill visa sig oss från vår bästa sida och Emma Johansson kan vinna allt, säger hon
Guldhjälpen ska komma från Sara Mustonen.
DrömscenaRIO
för Sara Mustonen
– Sett till mina begränsningar i bergen hoppas jag på bra dagsform, så jag kan hjälpa fram Emma Johansson till sista berget. Då har jag gjort mitt jobb.
Tre saker
i OS-kofferten
1) – Datorn är alltid med. Jag uppdaterar min loggbok till laget. Håller kontakten med nära och kära. Det vanliga tidsfördrivet när man ligger på sängen med benen i högläge.
2) – Chiafrön brukar jag alltid ta med mig till ”breakfastboxen”.
3) – Cykeln. Hoppas bara att den inte går sönder på flyget. Så det kanske blir två cyklar.
OS-meriter: 56:a i Peking 2008.
Sara Mustonen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen