Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Olle Lönnaeus: Olle Lönnaeus: Därför varnar Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra för Malmö

Både Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson pekar på Malmö som ett misslyckande.
Betyder det att de tycker lika om staden?
Nej, inte alls.
Bild: Håkan Röjder
SD-ledaren Jimmie Åkesson har ofta talat illa om Malmö.
Så här sa han vid en pressträff på en gräsplätt i Pildammsparken i valrörelsen 2014: "Alla som tycker att den ansvarslösa invandringspolitiken de senaste decennierna är bra borde titta på Malmö."
De senaste dagarna har Anna Kinberg Batra riktat skarp kritik mot hur staden sköts.
Det började i en intervju i Sydsvenskan och HD där hon beskyllde Malmös politiker för att ha misslyckats. I sitt linjetal på "Sverigemötet" i Mässan på lördagen tog hon upp tråden igen.
"Här i Malmö, där Socialdemokraterna styrt i tjugo år, betalar kommunen ut mer i försörjningsstöd än i lön till förskollärare", sade Kinberg Batra för att lite senare beskriva stadens ymniga kriminalitet: "När jag var med polisen i Seved här i Malmö hade handgranater använts, det var skotthål i balkongerna och det handlades med knark precis där vi stod."
Jaha, är det inte samma bild av Malmö som Jimmie Åkesson målar upp?
Jo, delvis.
Fakta är att Malmö är en fattig stad med en skattekraft i nivå med Norrlands inlandskommuner. Arbetslösheten är dubbelt så hög som i riket. Skolresultaten är klena. Många lever på bidrag.
Skillnaden mellan Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra är att SD-ledaren inte tror att problemen går att lösa.
För Åkesson är Malmö det slutliga beviset som styrker hans tes: Det mångkulturella samhället är dömt att misslyckas.
Det tror inte alls Anna Kinberg Batra.
Hennes utgångspunkt är (liksom för alla riksdagspartier utom SD) att Sverige ska förbli ett samhälle där människor blandas.
För att det ska lyckas krävs en ny integrationspolitik, menar Moderatledaren. Nu presenterade hon en plan för att "bryta det nya utanförskapet".
När Fredrik Reinfeldt för tio år sen blev statsminister tog han sig an "det gamla utanförskapet": Etablerade svenskar som blivit arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade.
Det nya utanförskapet består av unga människor med dålig utbildning och flyktingar som aldrig ens kommit in på arbetsmarknaden.
Då krävs nya grepp, menar Kinberg Batra. På M-mötet i Malmö har det varit mycket tal om krav och hårda tag. Bidrag ska stramas åt. Dåliga skolor ska stängas. Trösklar till jobb ska sänkas. Attacker mot "blåljuspersonal" ska straffas hårdare.
En del förslag kan kanske kallas populistiska. Men de har inte avfärdats av ansvariga socialdemokratiska ministrar.
Vad gäller flyktingpolitiken vill Moderaterna gå längre än regeringen redan gjort och införa "flyktingpaus". Av Fredrik Reinfeldt generösa "öppna era hjärtan" finns inte mycket kvar.
Man anar hur Jimmie Åkesson skrockar. Och visst har Moderaternas asylpolitik närmat sig Sverigedemokraternas, kanske delvis i ett försöka locka tillbaka väljare.
Men det finns en avgörande skillnad.
Medan Åkesson – ofta med Malmö som exempel – försöker leda i bevis att allt går åt skogen med invandring, så argumenterar Kinberg Batra för att Sveriges integrationspolitik måste vässas så att vi så småningom kan återuppta en mer generös flyktingpolitik.
Om sen hennes integrationslinje verkligen är bättre än Stefan Löfvens – det blir upp till väljarna att avgöra i valet 2018.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen