Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Dött lopp i delat Österrike

Presidentvalet i Österrike speglar ett delat land, enligt en expert. I princip ser det ut att bli dött lopp mellan den högerextrema politikern Norbert Hofer och Alexander Van der Bellen, före detta ledare för De gröna.

Presidentvalet i Österrike ser ut att bli oerhört jämnt, och ett slutresultat väntas först under måndagen. Preliminära siffror från inrikesdepartementet gav dock vid handen att högerpopulisten Norbert Hofer vunnit knappt. Men resultatet innefattade inte 900 000 poströster, vilket motsvarar nästan 14 procent av det sammanlagda antalet röstberättigade. Arkivbild.
Högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ:s Norbert Hofer vann klart i första valomgången, men när den andra omröstningen var klar på söndagen stod det klart att rösträkningen blir en nagelbitare. Prognoser visar att det är oerhört jämnt, och det slutliga resultatet väntas inte förrän 900 000 poströster – motsvarande 14 procent av antalet röstberättigande – är färdigräknade på måndagen.
Kathrin Stainer-Hämmerle, österrikisk statsvetarprofessor, räknar med att det officiella slutresultatet är klart först klockan 17. Och är det då mycket jämnt kan eventuellt författningsdomstolen komma at få sista ordet.
Inrikesdepartementets preliminära resultat, som inte omfattar poströsterna, visar att högerpopulisten Hofer har fått 51,9 procent mot 48,1 procent för den oberoende kandidaten Van der Bellen, rapporterar Reuters.
Avgrundsdjup spricka
Gå till toppen