Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert: Farligt om Hofer blir vald

Högerextrema FPÖ:s Norbert Hofer kan bli Österrikes president. Men söndagens val blev en rysare, och resultatet väntas inte förrän på måndagen. Statsvetaren Kristina Boréus varnar för att en seger för Hofer kan vara farligt för minoriteter.

Norbert Hofers parti FPÖ har sina rötter i nazismen.
– Det skulle ge ökad legitimitet till högerextremismen och ge andra liknande partier mer inflytande. Det skulle bli farligare för minoriteter i Europa och göra det svårare för flyktingar att komma in och få samma rättigheter som andra medborgare, säger Boréus, som är professor i statsvetenskap på Uppsala universitet, till TT.
Det som skiljer FPÖ från andra högerpopulistiska partier i Europa är att partiet har sina rötter i nazismen.
– Det bildades av ett antal gamla nazister som var bland de första ledarna. De är speciella i jämförelse med andra högerpopulistiska partier som till exempel danska Folkeparti och norska Fremskrittspartiet som inte har sådana rötter.
Mer lika SD
Däremot är de enligt professorn mer lika Sverigedemokraterna (SD) som också har högerextrema kopplingar från början.
– Att FPÖ och SD har dessa kopplingar har betydelse, folk reagerar på ett starkare sätt. FPÖ har också anklagats många gånger för antisemitism, säger Boréus.
Likt andra högerpopulistiska partier är Frihetspartiet (FPÖ) främlingsfientligt, och Kristina Boréus varnar för att det kan få negativa konsekvenser för flyktingmottagandet i både Österrike och övriga Europa.
– De är starkt kritiska mot att ta emot flyktingar, konstaterar hon.
"Skadan redan skedd"
Gå till toppen