Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han gör sjukmusik med frisk humor

Musik är sjukt kul. Inte minst låtar om olika sjukdomar och sjukhusproblem. Henrik Widegren slår nu till med sitt andra album med poplåtar från sjukhusvärlden: "Absolute landsting 2".

Doktor Widegren kan komma. Och sjunga sjuka sånger.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Den här är lite mer producerad än den första, säger Henrik Widegren.
– Vi hade lite mer tid och lite roligare i studion.
Henrik Widegren är inte bara låtskrivare, artist och pappa. Han råkar dessutom vara läkare — en lycklig slump med tanke på låtarna han skriver — och ingår i panelen för den kommande upplagan av tv-klassikern "Fråga Lund".
Låtskrivaren och popartisten Widegren har nu producerat alster som "När jag blir sjuk vill jag vara med en nörd", "Bengt blodgivare och Bella vampyr" och "Free plastikkirurgi" till sitt nya album.
– Nästan alla har en grund i något självupplevt, berättar Henrik Widegren, till vardags öron-, näsa-, halsspecialist på SUS i Lund och Malmö.
– "Vårdplatsvalen" kom till efter en jour när vi kunde få in patient om vi lät hen studsa via röntgen. En motiverad röntgen, ska sägas. Då hann vi skriva ut en annan patient under tiden.
Singeln "Googla aldrig dina symptom" handlar om att den som söker svar om sina krämpor på internet lätt får signaler om att sjukdomen är riktigt farlig.
– Den är skriven som patientinformation, säger Henrik Widegren. Internet är fantastiskt, men jag har varje vecka patienter som har oroat sig mycket inför besöket och mentalt redan hunnit gå igenom en strålbehandling. Sedan visar det sig att det inte var cancer.
– Och visst, jag har också googlat för egen del. Man är oftast en skitkass kliniker på sig själv.
Hos Henrik Widegren startar låtskrivandet nästan alltid med en textidé. Sedan är det dags att ta fram gitarren (han har en på jobbet också, med tillstånd) och sätta musik till.
– På jourtid kan man få mycket skrivet, när det är lugnt. Om man nattjourar och inte kan somna eller sitter och väntar på ett röntgensvar kan man hitta på nåt kul.
En del tips på textämnen kommer från kollegor. Sångerna är främst tänkta som underhållning.
– Men bakom allt skoj finns ett allvar, tillägger Henrik Widegren. Effektivast är ju att kunna skratta åt något allvarligt, som vårdplatsbristen.
De nya låtarna började sin bana som "trubadurrock", som Henrik Widegren säger. Sedan fick de sin slutgiltiga form i studion, mycket tack vare producenterna Tobias Ekqvist och Markus Nilsson.
– Jag har någon sorts grundidé, men de hjälper till med att hitta mycket.
Så det kan sluta med syntig vals, ska, rock 'n' roll, Cornelis-pastisch eller blues.
Denne professionelle "stämbandsnörd" luftar ofta sina egna. Nästan varje vecka spelar han solokvist någonstans i landet, ofta på exempelvis någon vårdkonferens. Räkna också med att han dyker upp på humorfestivalen i höst, så som också Verklighetens folk, bandet där han ingår och skriver låtar, brukar göra.
Det mest pålyssnade och uppmärksammade Henrik Widegren åstadkommit är nog ändå antistatustexten "Allting går så bra för oss", en ny text till Stefan Sundströms "Amors pilar". Den skrevs till sånggruppen Pros & Cons som sedan gjorde den på platta och i tv:s "Allsång på Skansen".
– Jag skrev den under perioden då både jag och min bekantskapskrets hade börjat på första jobbet. Plötsligt jobbade folk ihjäl sig för att kunna köpa hus, bilar och andra saker. Det har lugnat sig sedan.

Henrik Widegren

Är: läkare, låtskrivare, artist och handplockad medlem av den nya upplagan av "Fråga Lund". Har ett förflutet i Lundaspex och karnevaler.
Är känd som: soloartist, humorist och medlem av gruppen Verklighetens folk, villapop-specialisterna.
Mindre känt är: att han skrev texten till "Allting går så bra för oss" som Pros & Cons gjort succé med.
Aktuell ba' fatt han: just släppt ett nytt soloalbum, "Absolute landsting 2". Offentligt releasegig den 2 juni på sjukhusområdet i Lund, "på en liten restaurang mellan BMC och Blocket".
Gå till toppen