Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skamliga spår av liv

Smutsfläckar eller att vara kvinna, Galleri Rostrum, t o m 29/5.

Ulrika Thune, "Adam och Eva".Bild: Ulrika Thune
Fläckarna sprider sig över linnet. De tränger genom varpen, och in i fibrerna. Färgen är blå, från djupaste indigo till det urtvättat blekta, som om någon förgäves försökt få det vita rent. "Smutsfläckar eller att vara kvinna" står det broderat med prydliga stygn. Det är också titeln på Ulrika Thunes utställning på Galleri Rostrum.
Med manglade lakan och kritisk skärpa undersöker hon synen på kvinnan. I screentryck poserar hon i skiftande roller; ömsom moder, madonna och sköka. Varje bild åtföljs av ett bibelcitat. Redan från begynnelsen är normerna formulerade och kroppen reglerad. Många av dem går att koka ner till föreställningar om det rena och orena. Ungefär som linnet har kokats för att avlägsna smutsen och blodet, dessa skamliga spår av kropp och liv.
"Arvssynden" heter ett av verken, ett skåp till brädden fyllt av lakan, omsorgsfullt vävda, broderade och prydda med monogram. Genom sekler har oräkneliga timmar ägnats åt brudkistor och hemmets linneskåp. Förspilld kvinnokraft har det krävande arbetet ibland kallats, som om tiden och mödan inget var värt. Men medan Ulrika Thune punkterar ideal och myter, finner hon nya sätt att handskas med historiens arv. Från den intrikata ikat-teknikens väv till installation och screentryck visar hon styrkan i det textila handarbetet. Hur det kan användas både för att föra vidare och ifrågasätta traditioner, medan det bär nya berättelser om vad en kvinna kan vara.
Gå till toppen