Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bättre sömn och mer sex med en frizon – 4 tips

Hur kopplar man av? Mötesexperten Micke Darmell är en van föreläsare i ämnet. Här är hans fyra tips på hur du drar ner på skärmtiden och samtidigt får bättre relationer.

Låt bli att ta med dig telefonen vid vissa tillfällen, råder Micke Darmell.Bild: Jessica Gow / TT

1. Läs på

Är du förälder? Hitta böcker och artiklar om hur skärmtid påverkar barnen.
– Många neurobiologer ser att barn som är uppkopplade mycket får förändringar i hjärnan. I dag överstimulerar vi barnen så de kan inte vara ensamma med sig själva längre. Barn gör som föräldrarna, så var en förebild. Skapa spelregler tillsammans med barnen. Om sovrummet görs till en frizon kommer barnen att sova bättre och föräldrarna kan ha mer sex.

2. Stäng av helt

Vare sig du är förälder, har en partner eller är singel.
– Uppkoppling är ett beroende som vilket annat. Därför måste vi ibland stänga av helt. Det fina med det här beroendet är att det är det enklaste att bli av med. Det tar ungefär två veckor. Hjärnan vänjer sig ganska snart vid att det är skönt att inte vara uppkopplad. Stäng av så ofta som du känner att det inte är jobbigt att göra det. Låt bli att ta med dig telefonen vissa kvällar och tillfällen.
Micke Darmell kopplar själv av på golfbanan.Bild: Albin Brönmark
”Gör något aktivt istället för Facebook. Om ni är ett par, ge varandra en massage och gör sedan en reflektion efteråt.”

3. Facebookbanta

Du behöver inte gå ur, men ha en helt skärmfri dag i veckan.
– En vuxen spenderar ungefär 75 minuter per dag på Facebook, men bara 17 minuter fokuserat på sina barn. Vi fastnar ofta vid skärmen samma tid varje kväll. Det är en rutin vi kommit in i och måste bryta. Gör något aktivt istället för Facebook. Om ni är ett par, ge varandra en massage och gör sedan en reflektion efteråt. Då märker ni att det var bättre än att sitta vid skärmen och kommer att göra om det. Om skärmen lockar mer är det nog fel på förhållandet.

4. Undvik arbetsmejl

Kolla inte jobbmejl på kvällar, helger och semestern.
– Arbetstid och fritid flyter lätt ihop nuförtiden. Det är en rutin och vana vi har skapat. Nio av tio kollar sin arbetsmejl på kvällen. Ta därför bort pushnotisen i mobilen så att du inte ser att du fått mejl. Annars kan du inte låta bli att titta.
***
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen