Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

EU vill utöka Libyen-uppdrag

Libyska flottan och kustbevakningen ska kunna utbildas av EU när unionen gör sig redo att trappa upp och utöka sin insats på Medelhavet.

EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att förlänga insatsen EU Navfor Med – även kallad Operation Sophia – i ytterligare ett år och vill dessutom lägga till nya uppgifter.
Framför allt handlar det om "kapacitetsuppbyggnad" och att utbilda och dela information med den libyska kustbevakningen och flottan.
"Rådet understryker behovet av att förberedande arbete, även vad gäller planering, fortsätter utan att försenas. På basen av det ska sedan ett rådsbeslut tas för att utöka och lägga till EU Navfors Meds mandat", heter det i ministrarnas gemensamma uttalande från mötet.
Utökningen kommer sedan Libyens nye premiärminister Fayez al-Sarraj formellt bett om EU:s hjälp.
Libyen tros hysa upp till en miljon migranter och flyktingar, varav många hoppas ta sig in i EU över Medelhavet. Så sent som i söndags stoppade libyska kustbevakare fler än 800 personer i gummibåtar utanför Sabratha i västra Libyen.
EU Navfor Med inleddes i fjol i syfte att agera mot människosmugglare på internationellt vatten i Medelhavet. Namnet Sophia kommer från en somalisk flicka som föddes ombord på ett tyskt flottfartyg i augusti i fjol, sedan hennes föräldrar räddats från en flyktingbåt.
Bryssel, TT:s korrespondent
Gå till toppen