Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hitlåtarna som tar över din sommar

Har Justin Timberlake gjort sommarens största hit? Eller blir det mer okända namn som Kent Jones och Margaret som kommer att spelas om och om igen? TT har pratat med experterna.

Justin Timberlakes "Can't stop the feeling", som har toppat listorna, tros bli en riktig sommarhit. Arkivbild.
I fjol målades sommaren med breda tropical house-penseldrag, medan den enskilt största hitten troligtvis hette "Lush life", signerad svenska stjärnan Zara Larsson. När nu termometersiffrorna klättrar allt högre poppar nya potentiella sommarplågor upp – eller sommarhittar, som experterna väljer att kalla dem.
– Det är skönt om man kan få in den somriga känslan, men viktigast är beatsen och att man hittar en bra melodislinga att hooka på, säger Robert Sehlberg, musikchef på MTG Radio, och nämner att r'n'b och hiphop, blandat med dansrytmer, har fått ett uppsving.
Karin Gunnarsson, musikredaktör på Sveriges Radio P3, håller med om Robert Sehlbergs analys om hur sommarhittarna har utvecklats. Samstämmigt lyfter de fram Justin Timberlakes senaste singel "Can't stop the feeling" som en "solklar sommarhit" och tror att duon Norlie & KKV kommer att spelas mycket.
Även fjolårets tropical house-våg med norske Kygo väntas hålla i sig.
– State of Sound gör en tropical house-låt av folkvisan ”Uti vår hage” som får in det somriga. Det har nog ingen riktigt hört förut, säger Robert Sehlberg.
Karin Gunnarsson tror på svensk elektronisk dansmusik.
– Inom EDM har till exempel Galantis stora framgångar. Det är låtar som funkar på en after beach, strandfester och på studentflaken.
Sedan finns det ytterligare en faktor att ta i beaktning: fotbolls-EM som sparkas i gång den 10 juni. I år har Zara Larsson, tillsammans med David Guetta, fått det prestigefyllda uppdraget att göra den officiella EM-låten, medan rapparna Frej Larsson och Joy M'Batha står för den svenska motsvarigheten med "Mitt team".
– Det är ett otippat artistval. Med Svenska Fotbollförbundets image kanske man inte spontant tänkte att de skulle välja de här artisterna, men det är kul och låten kommer att spelas. Den låter som att "Seven nation army" har varit på Emmabodafestivalen och aldrig har gått och lagt sig, säger Karin Gunnarsson om "Mitt team".
Framåt sensommaren tror Robert Sehlberg på Enrique Iglesias, som hade en sensommarhit tillsammans med Nicky Jam i fjol. Han är aktuell med ”Duele el corazón” och medverkar på Redones purfärska "Don't you need somebody".
– Den har en stor arenarefräng. Vi får se om Redone fortfarande har hitkänslan kvar, säger Robert Sehlberg.
TT
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen