Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lomma säger nej till vindkraft

Trots att Lomma siktar på att bli en energismart kommun säger de borgerliga nej till all vindkraft. – Vi vill bevara den landsbyggd som vi har kvar, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M).

Lomma kommun säger fortsatt nej till vindkraft.Bild: Anders Berggren
Till år 2050 har Lomma satt som mål att man ska ha minimerat utsläppen av olika växthusgaser i kommunen. En energi- och klimatplan har tagits fram och den ska styra arbetet mot ett mer energieffektivt och växthusgassnålt Lomma.
Men den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen fortsätter att sätta stopp för planer på byggen av vindkraftverk. Detta trots att man i sin energi- och klimatplan själva konstaterar att ”förutsättningarna i kommunen för att kunna utnyttja vindkraft är vindmässigt goda”.
Senast i förra veckan avslogs en bygglovsansökan för tre stycken vindkraftverk som ett företag vill bygga mellan Bjärred och Habo Ljung, strax utanför Önnerup.
– Lomma är en liten kommun och vi måste vara rädda om den landsbygd som vi har kvar. I vår översiktsplan har vi därför beslutat att vi inte ska ha någon vindkraft, säger Anders Berngarn.
– Visst tycker vi att det är viktigt med alternativa energikällor men vindkraftverk passar inte in i landskapet som vi har här. Vi tror i stället att det finns väldigt bra förutsättningar för solceller i Lomma kommun.
Kommunstyrelsen har därför gett energibolaget Kraftringen i uppgift att ta fram en "solpotentialkarta" för att se var man bäst kan ta tillvara på solenergin.
– Och sedan ska vi ha en dialog med villaägare och andra och se vilka som vill vara med och ha solceller. Då har vi också som förslag att man får betalt för den energi som man producerar men inte använder, säger Anders Berngarn.
Från början vara planen att arbetet med solpotentialkartan skulle inledas först 2018, men nu har kommunstyrelsen legat på Kraftringen för att arbetet ska tidigareläggas.
– De har lovat att det ska komma igång snart, så nästa år hoppas vi att vi ska ha solceller uppe, säger Anders Berngarn.
– Men de borgerliga är ändå lite sent på det, säger oppositionsråd Lisa Bäck (S) som är kritiskt till majoritetens beslut om att avslå bygglovet för vindkraftverken.
Socialdemokraterna är varken för eller mot vindkraften, utan tycker att varje bygglov borde prövas individuellt.
– I det här fallet till exempel så tyckte vi att man skulle godkänna ansökan, eftersom läget för de tre vindkraftverken skulle bli så bra. De skulle byggas i ett område med ganska liten bebyggelse.
Lisa Bäck riktar också generell kritik mot det borgerliga styrets långsamma arbete mot att miljöeffektivisera kommunen.
– I nuläget är vi i Lomma dåliga på både vindkraft och solenergi. Jag tror att vi har solceller på ett enda ställe i kommunen, och då handlar det om en yta på 35 kvadratmeter, säger hon.
– Samtidigt bygger vi så att de knakar, så vi borde ha kunnat planera och vara bättre.
Gå till toppen