Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Målade själv om lägenheten – får betala 53 000 kronor

Många hyresgäster målar om sin lägenhet själv. Men det kan komma surt efteråt om arbetet inte är fackmannamässigt utfört. För Lntsar Alkdori kan det kosta 53 000 kronor. Eller möjligheten att byta till en större lägenhet.

De höga husen med loftgångar på Fredriksdal i Helsingborg beskrevs som skandalhus innan Rikshem tog över för snart fyra år sedan och lovade lyfta miljonprogramsområdet.
Köket är slitet, luckor fattas och ett par spisplattor fungerar inte. När Rikshem inte ville renovera målade Lntsar Alkdori själv de blå köksluckorna vita. Nu står det henne dyrt.Bild: Mats Roslund
Sedan dess har en mindre del av de knappt 700 lägenheterna totalrenoverats. Andra dras fortfarande med ett eftersatt underhåll.
Lntsar Alkdori och hennes man var förtvivlade över hur det såg ut, och luktade, i deras tvårumslägenhet som inte hade renoverats på många år.
2013 upptäcktes en fuktskada och hyresvärden lade en ny matta i hallen och sovrummet.
– Men Rikshem sade: Vi målar inte, det får ni göra själv, berättar Lntsar Alkdori.
Familjen fick hämta ut färg och material, och ska enligt Rikshem ha fått beskedet att arbetet skulle vara fackmannamässigt utfört.
Hon berättar att hon själv målade väggarna vita. Och den gamla blå köksinredningen målades med samma färg.
– Det luktade inte bra här. Jag målade bara väggarna och köksluckorna. Ingenting annat, förklarar hon och tyckte det blev lite bättre.
Längs svalgången ser man fler slitna lägenheter. Ett trasigt fönster har stått så här i veckor.Bild: Mats Roslund
Men Lntsar Alkdori och hennes familj, med tre små barn, bor trångt i sin tvåa och har länge önskat få en större lägenhet. Häromveckan dök tillfället upp. De kunde få byta med en granne som bor ensam i en trea.
Det var då Rikshem gjorde sin besiktning. Och underkände arbetet och lägenheten på en rad punkter, utöver vägg- och köksmålningen.
Om det inte åtgärdas måste de betala 53 400 kronor vid utflyttning.
– Vad ska jag göra? Vi har inte de pengarna, säger Lntsar Alkdori och förklarar hur ledsen hon är.
Den större lägenheten är plötsligt långt borta igen.
Lntsar Alkdori säger att de bara försökte göra sin dåliga bostad lite bättre att bo i. Hon är fortfarande förtvivlad över hur sliten den är. Med en spis där bara två plattor fungerar, köksluckor som saknas och parkettgolv som nästan helt saknar lack.
Hon tittar på protokollet, pekar på flera saker som hon menar att de inte har orsakat. Och att det ju var så gammalt och slitet från början.
Men ord står mot ord.
Hyresgästen försökte göra det lite fräschare, men målade köksluckorna med väggfärg. Nu ska det återställas.
Hyresvärden säger en sak – men saknar besiktningsprotokoll som visar lägenhetens skick sedan tidigare. Lntsar Alkdori vet inte vad hon ska sätta emot.
Evalena Agertoft, chef för förhandlings- och juridikenheten hos Hyresgästföreningen i Norra Skåne, säger att bevisfrågan ligger hos hyresvärden. Till exempel genom att de kan visa tidigare besiktningsprotokoll.
Som hyresgäst måste man inte acceptera hyresvärdens besiktning och ekonomiska krav. Går det inte att komma överens så kan man vända sig till hyresnämnden.
Är man medlem i Hyresgästföreningen går det att få deras hjälp.
– Vi jobbar ganska mycket med de här frågorna och vi ser det inte alltid med samma ögon som hyresvärden, säger Evalena Agertoft.
Hon säger att det är rätt så vanligt att hyresgäster får en faktura när de ska flytta, och att det blir en diskussion om renovering och vad som är onormalt slitage. Hon kan inte se att Rikshem i Helsingborg sticker ut, men summor uppemot 50 000 kronor är inte ovanligt.
– Men det är inte sällan som vi genom förhandling eller förlikning i hyresnämnden kan få ner summan.
Rikshem står däremot på sig.
– Vi är väl medvetna om att summan är hög, men vi rättar oss efter hyreslagen och det är enligt Sabo:s prislista. Hyresgästen har en skyldighet att vårda lägenheten och ska stå för skador som har uppkommit, säger Christofer Bernebring som är regionchef hos Rikshem.
– Därutöver har hyresgästen rätt att måla och tapetsera själv, men det får inte vara på ett sätt så det minskar bruksvärdet.
Rikshem köpte området först 2012 och det finns inget tidigare besiktningsprotokoll att jämföra med. Hur kan ni vara så säkra på att den här hyresgästen har åstadkommit alla skador som ni påstår?
– Vi var bland annat inne i lägenheten 2013 efter vattenskadan i hallen och tycker att vi har bra på fötterna, säger Christofer Bernebring.
Spelar det ingen roll att lägenheten var väldigt sliten redan tidigare och i behov av renovering?
– Husen är ju från slutet av 1960-talet och lägenheterna är i varierande skick. Vi ser behov av mer genomgripande åtgärder, men det innebär inte att man kan behandla sin lägenhet på det här sättet.
Hallgolvet byttes efter en fuktskada 2013. Men resten av den slitna lägenheten renoverades inte.
Vad har ni för rutiner för renovering?
– Vi har underhållsintervaller att förhålla oss till, bland annat med målning vart tolfte år och det görs en besiktning. Om det är gammalt men ändå funktionsdugligt så kanske det inte behövs någon åtgärd.

Så mycket kostar onormalt slitage

Rikshem och andra hyresvärdar går ofta efter de nyckeltal som de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo har tagit fram. Här är några exempel på vad det kan kosta vid utflyttning:
Tapetsering sovrum 3 305 kronor
Målning sovrumsvägg 2 510 kronor
Sprutmålning luckor och lådfronter i normalkök 4 650 kronor
Takmålning vardagsrum 2 100 kronor
Golvslipning 240 kr/kvadratmeter
Byte av innerdörr 1 623 kr
Tvättställ 1 841 kronor
Byte grönsakslåda 608 kronor
Källa: Nyckeltal för lägenhetsreparationer 2016, Sabo.
Gå till toppen