Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oenighet kring hot mot blåljuspersonal

Räddningstjänsten syds statistik visar att hoten och våldet mot personalen minskat kraftigt. Men enligt facket är verkligheten värre än vad siffrorna visar.

Efter oroligheterna i Rosengård 2009 har Räddningstjänsten syd arbetat hårt för att minska hotbilden mot personalen.Bild: Patrick Persson
Över hela landet rapporterar blåljuspersonal om hot och trakasserier. Men enligt statistiken har hoten och våldet minskat i Räddningstjänsten syds område, alltså Malmö, Lund, Eslöv, Kävlinge och Burlöv. Under förra året rapporterades endast fem hotfulla händelser, enligt myndighetens årsredovisning.
Men Kristoffer Stigson, förbundsstyrelseledamot i brandmännens riksförbund, menar att siffrorna inte stämmer med verkligheten.
– Vi har blivit sämre på att anmäla hot och våld. Vi är ganska bra på att förebygga det i Malmö, men vi har också höjt tröskeln för vad vi accepterar. Till exempel blev vi beskjutna med raketer på nyårsafton, vilket inte anmäldes. Det är ett stort problem att vi inte tar mindre händelser på allvar, det gör att statistiken ser bättre ut än verkligheten, säger Kristoffer Stigson.
– Med all ny skyddsutrustning har vi nästan undermedvetet höjt grundberedskapen för hot och våld. Det gör att vi kanske accepterar ett mått av det, då vi har utrustningen. Just nu är det lugnt, med det kan förändras snabbt.
Men Per Widlundh, förbundsdirektör på Räddningstjänsten syd, känner inte igen sig i fackets beskrivning av situationen.
– Våld och hot har i princip försvunnit. Jag håller inte med om att mörkertalet skulle vara högt eller att vår tolerans har ökat. Får vi reda på något anmäls det. Jag lyssnar på vår personal och när jag ser på de inrapporterade arbetsmiljöhändelserna ser jag inte något större mörkertal, säger Per Widlundh.
– Det som de fackliga företrädarna pekar på har jag aldrig fått något konkret exempel på. Visst kan vi ha olika uppfattning, men det viktiga är att vi delar bilden av att inget allvarligare hänt den senaste två åren. Om man rapporterar eller inte har vi olika uppfattningar om.
Han är övertygad om att räddningstjänstens förebyggande arbete har gett resultat. Bland annat har man arbetat med information och närvaro på skolor.
– Vi har en ganska bra situation som inte uppstått av en slump. Sedan de våldsamma händelserna i Rosengård 2009 intensifierade vi vårt förebyggande arbete med hembesök, i skolor och med ungdomar. Vi är helt övertygade om att det närvarande arbetet är avgörande, att folk inser att det är dumt att störa oss på det viset. Sammantaget har närvaron medfört att vi är med kända och respekterade, vi försöker bli förebilder och någon man känner igen.
Gällande nyårsafton tror Per Widlundh inte att raketerna riktades särskilt mot räddningstjänsten.
– Är man ute i Malmö på nyårsafton så skjuts det raketer kors och tvärs. Det är en förfärlig tradition och att man kommer i vägen drabbar många. Men att det avfyrats mot oss med precision har jag inte hört, säger Per Widlundh.
Gå till toppen