Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ölhotellet väntar på första gästen

Sveriges första ölhotell har öppnat på Kungsgatan i Lund. Ett lugnt boende för blivande öl som ska jäsa färdigt.

Anne-Lie Adielsson ansvarig för ölhotellskonceptet i LundBild: Ingemar D Kristiansen
Hotellet är egentligen en bryggbutik, Malthuset, som ligger på en innergård, med ingång en trappa upp från en klädbutik.
Här får alla som vill snart brygga eget kvalitetsöl – eller lämna in en sats man förberett hemma för att jäsa i rätt temperatur.
Något liknande har inte tidigare funnits i Sverige, säger Anne-Lie Adielsson som är projektledare för Malthuset. På vissa mikrobryggerier finns det möjlighet att brygga eget öl, men då får man inte flaskorna med sig hem.
– Vi är inget mikrobryggeri, vi bara säljer och tillhandahåller utrustning och ingredienser och annat som behövs.
Förutom utrustning, förvaringsutrymme och tomflaskor ingår också handledning i konceptet.
– De som kommer hit kanske säger att de gillar Indian Pale Ale, de kanske har ett favoritmärke. Då tar grabbarna här fram ett recept som speglar det. så bokar man tid och brygger, en kund eller en grupp tillsammans.
Det är viktigt att kunden gör allt själv från början till slut, annars skulle verksamheten bli olaglig. Men butiken får lov att ställa utrustning och expertis till förfogande.
– Man får brygga öl till hemmabruk, och man behöver inte göra det hemma. När man gör så här får man ta ölet med sig hem, visa upp det och skryta lite med att man har gjort det själv. Det är som att baka sitt eget surdegsbröd eller laga sin mat från grunden. Och det blir väldigt gott öl.
När satsen är färdig kan man ta det hem - eller så låter man den ligga kvar på ölhotellet och jäsa.
– Om man bor i en liten lägenhet eller av annan anledning inte vill ha ölet hemma så kan man ha det här. Och om det är pilsner man brygger så ska det jäsa i 13-14 grader, det kanske inte är så lätt att ordna hemma, då kan man använda ölhotellet. IPA är lättare att ha hemma, för det ska jäsa i runt 20 grader.
Ölhotellet har redan ett par bokningar. I paketpriset ingår ingredienser och handledning för två personer samt boende på ölhotellet för 19 liter öl.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen