Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oviss väntan på nytt jobb för Syed Latif

Syed Latif har landat i Bangladesh och därifrån söker han jobb i Sverige.

Syed Latif i broderns hem i Bangladesh tillsammans med brorsbarnen Adee, 8 år, och Akib, 3 år.
Utvisningen av Syed Latif skapade rubriker. Han hade studerat och arbetat i sex år när han för några veckor utvisades från Sverige. Orsaken till utvisningen var att han fått sitt arbete som account manager via jobbsajten Linkedin och detta godkändes inte av Migrationsdomstolen i Malmö, eftersom annonsen inte "varit synlig för personer bosatta inom hela EU/EES och Schweiz" vilket är ett krav för att få arbetstillstånd.
Läs också Fick jobb via Linkedin – får avslag
Att domstolen själv använder sig av Linkedin och att riksdagspolitiker ifrågasatte tolkningen av krav hjälpte inte, den 10 maj fick Syed Latif sätta sig på planet till Bangladesh.
Vad har hänt sedan dess?
– Jag har varit hos mina föräldrar och just nu är jag och hälsar på min bror, berättar Syed Latif.
Hur är det att vara tillbaka i Bangladesh?
– Det var sex år sedan jag var här och mycket har förändrats. Det känns inte riktigt verkligt.
Söker du nya jobb?
– Ja, jag söker jobb i Sverige via internet. Att söka jobb i Bangladesh är svårt eftersom inte vet hur länge jag kan behöva stanna här.
Jobbsökandet i Sverige försvåras av att det, enligt Syed Latif, kan ta allt mellan 3 och 15 månader att få en ansökan om arbetstillstånd behandlad av Migrationsverket och han tror det är svårt att hitta en arbetsgivare som är redo att vänta så länge på att han kan börja jobba.
– Jag kan inte göra så mycket mer än att söka jobb och vänta. Men jag tänker positivt och vill absolut hitta ett jobb i Sverige, konstaterar Syed Latif.
Läs också Linkedin blev Syeds fallgrop
Gå till toppen