Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Butiksreklam saknar tillstånd

ICA Nära Tornet i östra Lund saknar polistillstånd för de stora skyltar som gör reklam för butiken. Butikschefen Jörgen Fors hävdar att han fått frikort på grund av den hopplösa trafiksituationen.

Så här ser det ut när ICA-butiken gör reklam där det bara får finnas vägskyltar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Stora gatupratare med extraerbjudanden är utplacerade på Odarslövsvägen, Solbjersvägen och Sölvegatan på några hundra meters avstånd från butiken ICA Nära Tornet.
Har ICA-butiken specialtillstånd?
– Nej det har den inte. Gatupratare har inte i vägrummet att göra. Det finns inget tillstånd från polisen. Skyltningen är olovlig, passar inte i trafikmiljön och ska plockas bort, säger Fredrik Gustavsson, parkeringschef i Lund.
Han är ansvarig för skyltning i Lund och ser hur allt fler bryter mot reglerna.
– I det här fallet är det mer omfattande än normalt. Platsen är väldigt bra för att göra reklam för en butik, säger Fredrik Gustavsson och hänvisar till att utrymmet är reserverat för trafikskyltar och att det handlar om trafiksäkerhet.
Hur får ICA-butiken skylta?
– Inte alls på gatumark på allmän plats.
Butikschefen Jörgen Fors berättar om en desperat situation med en trafikavstängning utan förvarning under hösten. Han behövde sätta ut pilar för att kunder och leverantörer skulle hitta och tyckte att han kunde fylla det tomma utrymmet som var kvar med reklam.
– Man skar av hela tillförseln. Vi tappade enormt i försäljning. Det blev ett enormt svinn och för mycket personal, men jag har tänkt med hjärtat så vi har inte permitterat. Men jag måste också tänka som entreprenör. Det fanns inte tid att ansöka om lov när detta hände.
Jörgen Fors är medveten om att han inte följer bestämmelserna.
– Vi står inte över lagen, men när det svänger så här skarpt så måste man agera. En nytillträdd handlare hade inte rett ut saken ekonomiskt. Vi hoppas givetvis att kunderna ska hitta tillbaka.
Han anser att han fått stöd från trafikmiljöingenjör Anna Karlsson så sent som under tisdagen för att låta skyltarna sitta kvar till vecka 27, då trafikbekymren ska vara över. Han förklarar också att han under hösten fått grönt ljus från Fredrik Gustavsson på tekniska förvaltningen att lösa skyltningen "bäst han kunde".
– Nej sådana frikort delar vi inte ut. Vi kanske har haft överseende när det varit som allra värst. Men det här är inte förhandlingsbart. Skyltarna ska plockas bort, säger Fredrik Gustavsson.
– Om han önskar ha skyltarna kvar måste han söka tillstånd hos polisen, säger Anna Karlsson, som bestämt säger att hon inte gett några löften.
Och söker Jörgen Fors tillstånd, då lär han inte få det. Polisen skickar frågan på remiss till tekniska förvaltningen, som kommer att säga nej.
Om olovliga skyltar inte plockas bort blir det ett ärende för polisen.
– Det blir brott mot ordningslagen om man inte följer polisens anvisning, säger Fredrik Gustavsson.
Gå till toppen