Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danskar ser ljusare än svenskar på Greater Copenhagen

Svenskarna har sett hinder. Danskarna ser mest möjligheter med Greater Copenhagen. Igår träffades danskar och svenskar en heldag på Malmö Live för att göra det nya samarbetet mer konkret.

"I regionen kan vi ge erbjudande till företag som vi aldrig hade kunnat ge själva", säger Jane Mortensen från Egedal kommun.Bild: Emma Leijnse
Joy Mogensen, socialdemokratisk borgmästare i Roskilde, berättade att staden hade haft ungefär samma betänkligheter som Malmö och Lund när det gällde att gå med i Greater Copenhagen. Staden mitt på Själland har en berömd musikfestival och är Danmarks tidigare huvudstad.
– Vi kunde inte riktigt se meningen i att bli märkta som köpenhamnare.
Men sedan tänkte de på alla gånger då de fått förklara att deras stad låg i närheten av Copenhagen, och hur folk som sett oförstående ut, då kände igen sig.
– Kanske skulle vi ändå börja tänka att vi är en del av Köpenhamn, sade Joy Mogensen i sitt inledningstal till de hundratals deltagarna.
"Vi kunde inte riktigt se meningen i att bli märkta som köpenhamnare", säger Roskildes borgmästare Joy Mogensen. Men sedan tänkte kommunen om.Bild: Emma Leijnse
Hon påpekade att om samarbetet ska bli verklighet så ska revirpinkande politiker ge mer makt och svängrum åt företag och lärosäten i regionen.
– Vi tycker kanske att det är lite kul att ta några arbetsplatser från grannkommunen. Men för våra medborgare spelar det ju ingen roll. De utnyttjar redan de möjligheter som finns att röra sig. Det måste vi också lära oss, sade Roskildes borgmästare.
Den första ordföranden för Greater Copenhagen heter Steen Christiansen och är borgmästare i Albertslund, en kommun med 28 000 invånare väster om Köpenhamn. Hans kommun var en av flera små själländska kommuner som har drivit på för att bilda Greater Copenhagen.
– Om vi ska nå resultat i världen och dra åt oss arbetsplatser, så måste vi arbeta tillsammans, säger han.
"Vi har drivit på för ett samarbete", säger Albertslunds borgmästare Steen Christiansen, också Greater Copenhagens första ordförande.Bild: Emma Leijnse
Greater Copenhagen är inte ett dansk-svenskt samarbete tycker han, utan ett samarbete mellan tre olika regioner: Region Själland, region Hovedstaden och Region Skåne.
– När jag är i utlandet säger jag inte att jag kommer från Danmark, jag säger att jag kommer från Köpenhamn. Det är ett starkt brand som förknippas med det goda och gröna livet.
Nästa mål på politisk nivå blir att ta fram en gemensam prioriteringslista över trafikplaneringen i regionen. Tanken är att regionerna sedan ska driva den gemensamma agendan gentemot sina olika regeringar. Trafikplanen väntas bli beslutad i höst. Sekretariatet arbetar med en katalog över gränshinder. Innan årsskiftet ska en komplett lista över hinder, samt förslag på lösningar, publiceras.
"Jag ska ta reda på vad vi som kommun kan använda Greater Copenhagen till", säger Lene Milner, utvecklingsstrateg på Stevns kommun söder om Köpenhamn.Bild: Emma Leijnse
För tisdagens konferensdeltagare fanns andra mål.
– Vi är en boendekommun, och vi vill bli starkare på att dra till oss investeringar och jobb. I regionen kan vi ge erbjudande till företag som vi aldrig hade kunnat ge själva. Så jag är här för att nätverka och få inspiration, sade Jane Mortensen från Egedal kommun utanför Köpenhamn.
– Jag ska ta reda på vad vi som kommun kan använda Greater Copenhagen till, sade Lene Milner, utvecklingsstrateg på Stevns kommun söder om Köpenhamn. Vi kan tala gott om regionen, men om vi vill engagera oss mer så kostar det ju pengar. Vi måste veta hur vi ska använda våra resurser rätt.
Gå till toppen