Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Familjeexpert: Vuxna har kapitulerat om skärmtid

Föräldrar måste börja våga säga ifrån. Det säger familjerådgivaren Lena Cronqvist, som ser hur skärmtid skapar konflikter.

Bråk om skärmtid är vanligt i barnfamiljer. Särskilt då det finns regler om begränsningar.Bild: Annika af Klercker / SvD / TT
Det ombonade hemmet i centrala Lund fungerar som samtalsoas när Lena Cronqvist tar emot familjer i behov av rådgivning. Föräldrar som bråkar med sina barn om hur mycket datorn och mobilen ska användas är inget främmande tema.
– Förr tänkte man aldrig på om barnen satt och läste en bok. Nu är det skärmen istället. Vi måste inse att vi är i en digital era som vi inte kan backa ifrån. Vi måste bara lära oss att hantera det.
De vuxna har kapitulerat. Barn har rätt till trygghet, kärlek, omvårdnad och allt det där självklara, men ett barn har inte rätt att bestämma allt och göra vad det vill.
Nyligen kom Statens medieråd ut med sin studie "Mellan auktoritet och autonomi". Enkäter och intervjuer med föräldrar och barn visar att det som främst skapar konflikter är tiden barnen ägnar åt medier. Dessutom är det framförallt i familjer med regler för skärmtiden som konflikter uppstår.
– Om man inte har några regler om hur länge och hur sent barnen får använda sin mobiltelefon eller vara uppkopplade kommer man inte att ha så många konflikter, säger medierådets utredare Mattias Ekman och tillägger att konflikter inte behöver vara något negativt.
Läs också "De säger flera gånger i veckan att jag borde gå ut mer"
Lena Cronqvist poängterar vikten av att våga ta dessa konflikter med sina barn. Hon tycker att allt för många föräldrar inte pratar med sina barn och låter dem bestämma för mycket.
– De vuxna har kapitulerat. Barn har rätt till trygghet, kärlek, omvårdnad och allt det där självklara, men ett barn har inte rätt att bestämma allt och göra vad det vill, säger Lena Cronqvist.
Lena Cronquist, familjerådgivare.Bild: Julia Lindemalm
Hon tycker att föräldrarna själva också måste föregå med gott exempel. Mattias Ekman säger samma sak efter att ha utfört sin studie.
Läs också Äntligen tillsammans – men ändå avskärmade
– Föräldrarnas attityd och praktiker reflekterades mycket i barnets praktik. Föräldrar som använde sociala medier mycket hade ofta barn som också var flitiga användare av sociala medier. Man socialiseras in i en mediekultur i familjen. Om man som förälder vill få kontroll eller en bild över sitt barns medieanvändning ska man börja med att titta på sig själv.
Skärmen är här för att stanna och vi har mer och mer av våra liv där. Men skärmen kan aldrig ersätta det fysiska samtalet.
Men uppkopplingen kan också ha positiva effekter.
– Det framgår av våra intervjuer att föräldrarna överlag har en ganska positiv uppfattning kring medieanvändning. Det upptar mycket tid hos ens barn, men man tyckte också att mobiltelefonen kunde medföra mycket bra saker. Barnen blir kreativa och de använder mobilen som ett redskap för både kommunikation och lek, säger Mattias Ekman.
Läs också Bättre sömn och mer sex med en frizon
Lena Cronqvist är mer tveksam.
– Jag tror att vi mår bättre av att umgås. Skärmen är här för att stanna och vi har mer och mer av våra liv där. Men skärmen kan aldrig ersätta det fysiska samtalet. Därför är det viktigt att vi fortsätter att samtala med våra barn så att de lär sig att tyda kroppsspråk och att uttrycka sina känslor med ord.
Prata med din partner om skärmarbete hemma, annars blir det lätt missförstånd och konflikter, menar Lena Cronqvist.Bild: Julia Lindemalm
Dessutom rekommenderar Lena Cronqvist att man är noggrann med att prata med sin partner om när det är okej att jobba vid datorn. Många konflikter uppstår när en partner chattar med till exempel arbetskamrater. Den andre kan då bli misstänksam. Därför säger Lena Cronqvist att det är viktigt att ha en tydlig kommunikation för att undvika missförstånd.
Jag fick själv utegångsförbud när jag var liten. Då gjorde man inget annat än att tänka på sätt att hämnas.
Hon tror inte på att som förälder kontrollera barnen hela tiden. Det ska inte behövas i en bra relation. Istället tar hon hellre till andra råd. Att införa skärmfria dagar är inget hon rekommenderar.
– Jag fick själv utegångsförbud när jag var liten. Då gjorde man inget annat än att tänka på sätt att hämnas. Istället ska man skapa mötesplatser i hemmet där inga skärmar är tillåtna. Det är också viktigt att alla bestämmelser görs i samråd med barnen så att de får göra sina åsikter hörda.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen