Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Marocko plundrar Västsahara på dess naturresurser.”

Du som är konsument i Sverige kan inte veta om du bidrar till ockupationen av Västsahara och ett ohållbart jordbruk. Däremot kan du ställa krav på din lokala handlare så att du slipper köpa oetiska, icke-miljövänliga varor från det ockuperade Västsahara, skriver Julia Finér, talesperson för Emmaus Stockholm.

En stor del av Västsaharas befolkning lever sedan 40 år i flyktingläger i Saharaöknen och är helt beroende av bistånd, skriver Julia Finér.Bild: Västsahariska Röda halvmånen
Marocko ockuperar Västsahara och plundrar landet på dess naturresurser. Det är ett brott mot mänskliga rättigheter och innebär en omfattande negativ miljöpåverkan. Därför är det med stor förvåning jag ser att Laura Tuck, vicepresident i Världsbankgruppen och ansvarig för hållbar utveckling, lyfter fram Marocko som ett föredöme när det gäller miljöpolitik (Aktuella frågor 15/5).
Det finns idag stora tomat-, frukt-, och grönsaksplantager i Västsahara, speciellt nära staden Dakhla där produktionen ökat explosionsartat de senaste åren. År 2008 tog odlingarna upp 588 hektar, fram till 2020 ska de expandera till 2000 hektar, enligt marockanska myndigheter. Växthusproduktionen förväntas öka från 36 000 ton år 2008 till 160000 ton år 2020, något som uppmärksammats av Western Sahara Resource Watch och Emmaus Stockholm i rapporten Label and liability. Tomaterna drivs upp i växthus utan hänsyn till miljön. Vattnet som används för bevattningen kommer från underjordiska sjöar som håller på att ta slut och de arbetstillfällen som skapas går nästan uteslutande till marockanska bosättare.
Marocko tömmer också västsahariskt vatten på fisk genom avtal med både EU, enskilda länder och företag. Västsaharas kust är ett av de få fiskrika vatten i världen som finns kvar idag. Det fiske som bedrivs har uppmärksammats i en rapport av Greenpeace där det bland annat framgår att flera av de båtar som tagits ur bruk i Sverige och som fått mångmiljonbelopp av regeringen för att sluta fiskanu befinner sig på västsahariskt vatten med marockanska fiskekontrakt.
I slutet av förra året kom en historisk EU-dom från EU-tribunalen som ogiltigförklarade unionens jordbruks- och fiskeavtal med Marocko. Domen fastslog att Västsaharas naturresurser inte tillhör Marocko och attde därför inte kan ingå i avtal mellan Marocko och EU. Domen har överklagats av samtliga länder i EU och ska prövas i högsta instans, EU-domstolen, något Sveriges regering menar är bra eftersom domen kan bli prejudicerande.
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, fick nyligen i riksdagen frågan hur man kan veta att västsahariska varor inte importeras via Marocko. Han svarade: "Det finns inga EU-bestämmelser som reglerar ursprungsmärkning av varor från Västsahara, varför statistik saknas om eventuell import från Västsahara till Sverige."
Den som köper fisk i en butik kan alltså inte vara säker på att göra rättval – för miljön och mot Marockos ockupation av Västsahara. Marocko ser Västsahara som del av sitt territorium och märker därför varor därifrån som marockanska, allt i strid med internationell rätt.
Västsahara är Afrikas sista koloni enligt FN och ockuperas sedan 1975 av Marocko. Människorättsövergrepp är väl dokumenterade och vanligt förekommande. Den FN-styrka som är på plats är den enda i världen som inte har rätt att övervaka brott mot mänskliga rättigheter. Tidigare i år utvisade Marocko stora delar av FN-styrkan. Det kan få allvarliga konsekvenser även för andra FN-styrkor i världen. Andra länder kan följa efter.
En stor del av Västsaharas befolkning lever sedan 40 år i flyktingläger i Saharaöknen och är helt beroende av bistånd. De får inte ta del av de naturresurser, den fisk och de grödor, som tillhör dem. Tvärtom är undernäringen utbredd.
Du som är konsument i Sverige kan inte veta om du bidrar till ockupationen av Västsahara och ett ohållbart jordbruk. Däremot kan du ställa krav på din lokala handlare så att du slipper köpa oetiska, icke-miljövänliga varor från det ockuperade Västsahara.
Julia Finér, talesperson Emmaus Stockholm
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen