Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så blir Sommarscen Malmö i år

Sommarscen Malmö satsar i år lite extra på de äldre och de unga. Och Lilith Performance bjuder in till en stor magisk sommarfest i en industrilokal där ingen vet vem som är besökare och vem som är skådespelare.

Unga Teatern kommer att bjuda på barnföreställningen "Ägget" under Sommarscen Malmö. Här skådespelarna Sandra Stojiljkovic och Erik Olsson vid Sommarscens pressvisning.Bild: Tom wall
För elfte året bjuder Sommarscen Malmö på ett gratisprogram utomhus under hela sommaren. I år blir det 170 arrangemang på 40 olika platser under åtta veckor.
– Vårt grunduppdrag är att nå alla Malmöbor och vi har i år tittat en del på vilka grupper vi inte nådde förra året. Vi tyckte oss se att den äldre trogna målgruppen på Pildammsteatern kände sig utanför, så vi har försökt ta till oss det i årets program, säger Anna Novovic, konstnärlig ledare för Sommarscen Malmö.
Därför blir det hyllningar till Östen Warnerbring, Povel Ramel och Elvis Presley i årets program. Och det blir fler låtar från 50- och 60-talet i årets allsång.
– Men vi har också fått ett speciellt uppdrag i år att se till att det finns aktiviteter på sommarlovet för ungdomar. Det är jättemånga som inte har råd att resa iväg och inte vet vad de ska göra. Så vi har försökt prata med unga på skolor och kartlägga var de hänger. Därför ska vi ha block party på Lindängen, programpunkter på Scaniabadet och Emporia samt ett sommarjam på Seved, berättar Anna Novovic.
Anna Novovic presenterade Sommarscen Malmös program vid en pressträff på taket till Stpln.Bild: Tom wall
En av sommarens mer spektakulära satsningar är en samproduktion med Lilith Performance. Den 4–7 augusti ska de ta över en stor industrilokal vid Enskifteshagen (den som senare ska bli urbant sportcenter). Där ska de sätta upp ”Island in the sun” som ska bli en väldigt oförutsägbar fest.
– Vi ska bygga upp en stor festplats med sextio ton sand. I sanden ska det komma upp en tecknad folkpark. När publiken kommer in så får alla på sig likadana huvor. Så det blir en homogen folkmassa som sen blandas med aktörer som har samma huvor på sig. Så ingen kommer att veta vem som är skådespelare och vem som är publik, berättar Elin Lundgren på Lilith Performance.
Så här ser huvorna ut som alla ska ha på sig under "Island in the sun".Bild: Lilith Performance
Det kommer att vara ungefär 30–40 aktörer och det finns plats för maximalt 110 besökare.
– Vi kommer att ha öppet tre timmar varje dag, så vissa kanske kommer och stannar bara i tio minuter, medan andra stannar i tre timmar. Vi ser föreställningen som ett socialt experiment och en kritik mot vem man själv är. Hur vidrig man kan vara som människa och anpassa sig efter andra och bygga normer, säger Petter Pettersson på Lilith Performance.
Att de gör föreställningen inomhus går lite emot Sommarscen Malmös principer, men det passar Lilith Performance.
– Vi gillar inte att kompromissa. Inte med väder och vind i alla fall. Hade det regnat när vi gör detta så hade det blivit något helt annat, säger Petter Pettersson.
Bland sommarens alla andra programpunkter finns besök av Vieux Farka Touré, Kristin Amparo, Dom La Nena, Pat Thomas & Kwashibu Area Band, Maarja Nuut, Daniel Romano, Andrea Motis, Helena Josefsson, Juana Molina, Nino Ramsby, Arre! Arre!, nycirkuskompaniet Le Cirque Democratique de la Belgique, A-wa, Blacknuss, Josephine Foster, Rancho Aparte, Billie the Vision and the Dancers, Sintesis och många fler.
Helena Josefsson gav prov på sitt sommarscensuppträdande vid pressträffen på Stpln.Bild: Tom wall
Många av de smalare musikarrangemangen kommer i år inte att få plats på Pildammsteatern.
– Det vi programlägger till Pildammsteatern är sånt som kommer att dra mycket folk. Pildammsteatern kan ta 1500 besökare och det har tidigare känts lite ödsligt om det bara sitter 300 personer där. Så därför lägger vi de smalare musikakterna på andra ställen, säger Anna Novovic.
I barnprogrammet syns bland annat Drömmarnas hus teaterföreställning ”Den röda tråden” den 18–21 juni och Unga Teaterns ”Ägget” 5–11 augusti.
Bland filmerna märks bröderna Gerttens ”Den unge Zlatan” som ska visas på Törnrosens amfiteater den 29 juli och ”Nas: Time is illmatic” som ska visas i Lindängeparken i samband med Din Gatas block party den 15 juli.
Se hela programmet och alla datum här.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen