Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Kamp väntar om svenskt asylanstånd

Tät kamp väntar när EU-parlamentet röstar om Sverige bör få anstånd i ett år från fjolårets beslut om att omfördela asylsökande från Grekland och Italien.

EU-parlamentet ska rösta om Sverige ska få anstånd från beslutet om omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien. Arkivbild.
När resolutionen behandlades på utskottsnivå i slutet av april fick den ansvariga ledamoten – tyska Ska Keller från De gröna – en knapp majoritet för att föreslå att Sverige inte ska få anstånd. Nu ska hela parlamentet tycka till i en omröstning vid lunchtid på torsdagen.
Keller tycker att Sverige ska fortsätta som "föregångsland" och har stöd från bland andra svenska ledamoten Malin Björk (V).
"Att som Sverige kräva en solidarisk flyktingpolitik mellan EU:s medlemsländer samtidigt som man själv vill undantas från att visa solidaritet och genomföra ett gemensamt åtagande är inte trovärdigt", säger Björk i ett uttalande inför torsdagens omröstning.
EU-kommissionen gav redan i höstas sitt stöd till ett svenskt undantag. I praktiken har det dock inte spelat någon roll, med tanke på att övriga EU-länder hittills varit ytterst långsamma med att uppfylla omfördelningsbeslutet. Fortfarande har bara 1 656 av utlovade 160 000 asylsökande blivit omflyttade.
Sverige hann i fjol ta emot 39 omfördelade från Italien, innan regeringen begärde anstånd med hänvisning till det stora antalet asylsökande som anlände på annat vis under hösten.
Bryssel, TT:s korrespondent
Gå till toppen