Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Miljonvinst till Skåneföretag i rikstäckande innovationstävling

Fyra skånska företag belönas med 1,6 miljoner kronor för ett gemensamt vinnarbidrag i Post- och telestyrelsens innovationstävling. Pengarna ska användas till att utveckla en app om Skåneleden med teckenspråk- och syntolkning.

Frilansjournalisten Caroline Alesmark driver Malmöföretaget Alesmark Ord & Bild.Bild: Jenny Leyman
Projektet ”Skåneleden för alla” är ett av fjorton vinnarbidrag från hela landet i Post- och Telestyrelsens stora innovationstävling på temat Aktiv fritid och belönas med 1,6 miljoner kronor. Bland de övriga vinnarbidragen finns även Malmöföretaget Minibladet, som är en nyhetskälla för barn och personer med olika lässvårigheter.
Bakom projektet ”Skåneleden för alla” står en kvartett skånska företag: Hi-Story från Karlskrona/Malmö, Mindtrekking i Lund samt Malmöföretagen Alesmark Ord & Bild och Döviana.
Pengarna ska användas för att utveckla en app om Skåneleden som vänder sig till syn- och hörselskadade vandrare men även till allmänheten.
Tekniken bakom appen tas fram av Hi-Story som även står för inläsning av texter på svenska och engelska, samt syntolkning.
– Det är en fantastisk möjlighet för oss alla inblandade i projektet att göra någonting som vi tror kommer att göra skillnad. Sedan har vi ett enormt arbete framför oss innan vi kan leverera ett färdigt resultat. Men det blir kul, säger Mikael Kluge på Hi-Story.
– Så vitt vi vet blir Skåneleden nu världens första teckenspråks- och syntolkade vandringsled, säger han.
Information om sträckorna och utvalda intressepunkter längs leden kommer att läsas in och teckentolkas. Appen ska även tipsa om var vandrare kan äta, sova och proviantera och knyts dessutom till Skånetrafikens trafikinformation och aktuella kartor.
Filmerna med teckenspråk tas fram av Döviana, medan naturvägledaren och vandringsguiden Kenneth Joelsson samt frilansjournalisten Caroline Alesmark svarar för vandring, foto, text och research.
För ett år sedan gav de sistnämnda personerna ut guideboken Vandra Skåneleden som i dagarna även publiceras på engelska.
– Det blir en utmaning att beskriva Skåneledens miljö på ett nytt sätt för att göra det begripligt för både syn- och hörselskadade. Det gäller att tänka med alla sinnen, säger Caroline Alesmark på Alesmark Ord & Bild.
Skåneleden är 120 mil lång och består av drygt 90 etapper och fem delleder; Öresundleden, Österlenleden, Ås till åsleden, Nord till sydleden samt Kust till kustleden.
Första etappen ”Skåneleden för alla” inleds med Öresundsleden och beräknas vara klar lagom till skånska vandringsevenemanget Eurorando 2016 i september.
Gå till toppen